Свободно време

5 глупави мита и изненадващи истини за косата

Вярвате ли в митове?

08.07.2015г. / 18 01ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Много често жените се впечатляват от различни митове за поддържането на косата, които всъщност не са верни. Доста хора им вярват, а не трябва. Ще ви представим 5 от най-разпространените мита за косата и 3 истини, които са абсолютно научно потвърдени!

Мит: Трябва да решите косата по няколко пъти на ден, за да е по-здрава

Ресането на косата не е безобидно. Честото разресване накъсва косата, прави я по-слаба и наранява скалпа. Разресването веднъж на ден е достатъчно, за да си направите масаж на кожата на главата и за да премахнете падналите косми.

Мит: Черната коса е по-силна от русата

Широко е разпространено мнението, че черните коси са много по-силни и плътни от русите. Вероятно това убеждение идва заради африканките, които имат гъсти черни коси с много силен косъм.

Това обаче не е вярно. Не е вярно също и че сплитането на косата на африкански плитки стимулира растежа. Смята се, че като косата е сплетена по този начин и не се пипа известно време, расте по-дълго. Истината е, че по този начин се уврежда още повече.

Истина: Стресът причинява косопад


Тежкият стрес може да окаже влияние върху косата, да. Всички космени фоликули обикновено преминават през периоди на почивка. Внезапният стрес може да ги накара да влязат във фаза на покой преждевременно, което кара косата да пада малко повече в рамките на около 3 месеца след стресиращото събитие.

Истина: Притесненията причиняват побеляване

Свикнали сме да чуваме това твърдение. То е напълно вярно. Когато сме напрегнати и разтревожени, хормонът адреналин увеличава нивата си в организма. Той уврежда ДНК по начин, който влияе на производството на меланин.

Мит: Косата може да побелее от уплаха

Не можете да изгубите пигмента в косата си, само защото сте се уплашили от нещо. В някои редки случаи обаче може да се предизвика алопеция ареата – автоимунно заболяване, което причинява рязкото изсветляване на иначе тъмните косми.

Мит: Бръсненето на косата на новороденото предотвратява плешивост и рядка коса в бъдеще

Това е най-голямата глупост, която някога можете да чуете. Колкото и да бръснете косата, веждите или която и да е окосмена част от тялото на едно бебе, гъстотата на косата и окосмяването са генетично заложени.

Няма как да го направите с по-гъста коса по толкова лесен начин. Затова не обръщайте внимание на подобни митове.

Истина: Косата расте по-бързо през лятото


Когато е студено, кръвта се пренасочва към вътрешните органи, за да поддържа телесната температура. Това намалява притока на кръв към кожата на главата.

Свързани статии

В топло време става обратното. По този начин кожата на главата е добре стимулирана, което от своя страна провокира по-бърз растеж на косата.

В интерес на истината, косата расте с около 10-15% по-бързо през лятото, отколкото в студените месеци.

Мит: Подстригването на косата според фазите на Луната ускорява растежа

Това е един мит, разпространен най-много в Южна Америка и Азия. Там много жени се подстригват, когато Луната е между фаза пълнолуние и последна четвърт. В някои райони на Азия дори вярват, че подстригването на лунна светлина насърчава растежа.

Нито един от тези два мита не е верен.

Снимки: iStock

Коментирай