Свободно време

Край на помощите за деца, родили деца

Депутатите приеха и затегнат режим за детските добавки на майки студентки

15.07.2015г. / 16 09ч.
Мария Дуковска
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Родителите на непълнолетни родители вече няма да получават семейни помощи за деца. Това решиха окончателно депутатите, които приеха на второ четене промените в Закона за семейните помощи за деца. Техен инициатор беше вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

С измененията депутатите решиха, че когато непълнолетните родители получават семейни помощи за деца, техните родители няма да получават помощи за тях.

Според анализите поправката ще засегне най-вече ромските семейства, в които е традиция непълнолетни да стават майки и бащи.

Депутатите решиха още и че непълнолетните родители ще получават само помощи в натура.

С други промени в закона парламентът въведе ограничения за получаване на помощи за деца и от майки студентки.

Те вече ще получават помощите на два пъти – при раждане и след представяне на документ, че все още са в системата – за завършен семестър или завършено образование.

„Промяната се прави, защото в момента се наблюдават много злоупотреби“, обясни шефът на социалната комисия в парламента Хасан Адемов.

„Една част от майките сега се записват, за да получат 2880 лева и после се отказват“, обясни той.

Освен тези промени, в Народното събрание решиха и че двойките, които живеят на семейни начала, без да са сключили формално граждански брак, губят привилегиите на самотните родители.

Според новите текстове като семейство се определят и съвместно живеещи родители без сключен граждански брак, които съжителстват на един настоящ адрес, техните ненавършили пълнолетие деца, както и навършилите пълнолетие, ако продължават да учат, до завършване на средното им образование, не по-късно от навършване на 20-годишна възраст.

С този текст се очаква да се сложи край на практиката един от семейната двойка да се обявява за самотен родител и само неговият доход да се взима предвид при отпускането на детски надбавки. Сега прагът е 350 лв.

Коментирай
6 rate up comment 0 rate down comment
месара ( преди 8 години )
в отговор на това правилно решение очакваме другаря местан отново да заквичи за дискриминация и расизъм - както знаем *** са тези които раждат като малолетни за да взимат помощите , а именно *** са новите гласоподаватели на дпс !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9 rate up comment 0 rate down comment
Р ( преди 8 години )
Наистина това е нещо по-читаво. Да видиме обаче как ще се прилага и на практика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12 rate up comment 0 rate down comment
:) ( преди 8 години )
Най-сетне нещо читаво от това Правителство! И за непълнолетните и за "самотните"родители, дано се случи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар