Свободно време

Да, точно ти можеш да спасиш планетата

„Ти можеш да спасиш планетата“ – Джаки Уайнс

23.09.2015г. / 14 56ч.
Аз жената
Корица: Издателство "Ентусиаст"

Корица: Издателство "Ентусиаст"

През септември 2015 г. в София за трети пореден път се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Основната идея на кампанията е да разясни на децата принципите на разделното събиране и да покаже на малчуганите колко е важно да полагат грижи за природата, да събират разделно отпадъците и да имат специално отношение към книгата и четенето. Участниците и гостите на събитието показаха своята съпричастност и отговорност към опазването на околната среда и създаването на вкус и любов към четенето.

Издателство „Ентусиаст“ също остава отговорно към опазването на природата. Инициативата съвпадна и с излизането на пазара на едно изключително издание, предназначено специално за малките читатели – „Ти можеш да спасиш планетата“ от Джаки Уайнс.

Тази книга е пълна с интелигентни, практични и забавни съвети, в които децата трябва да се вслушат, за да променят бъдещето на Земята. Изданието е призив за действие до всички малчугани по света. Последиците от замърсяването, глобалното затопляне и унищожаването на нашата планета никога не са били толкова видими и измерими. Книгата обяснява огромните проблеми, върху които всеки трябва да се концентрира, за да избегнем замърсяването на нашата планета Земя.

Хората са увредили една трета от природните богатства на планетата. Най-сериозно е въздействието им върху измененията на климата. Учени твърдят, че човешката дейност спомага за по-бързото повишаване на температурите. Това е и една от най-сериозните заплахи, пред които е изправена планетата Земя.

В книгата ще откриете:
Защо не трябва да оставяме уредите вкъщи включени.
Как да пестим вода.
Как да убедим местния супермаркет да намали броя на найлоновите торбички, които се използват.
Какво е парников ефект и глобално затопляне.
Начини за рециклиране на отпадъците в домакинствата, които наистина работят.
Ще разберете колко „зелен“ е семейният ви автомобил.
Какво да правим с кухненските отпадъци.

Деца, вие сте на ход! Бъдещето на планетата е във вашите ръце. В книжката „Ти можеш да спасиш планетата“ ще откриете 101 ефективни съвета, с които да ограничите щетите, нанесени на планетата. „Бъдещето на Земята... вашето бъдеще... е във вашите ръце. Запретнете ръкави и действайте.“

За Джаки Уайнс

Джаки Уайнс е автор, съставител и редактор на множество книги. В книгата си „Ти можеш да спасиш планетата“ авторката обяснява ефекта от глобалното затопляне и замърсяването на нашата планета. Изданието разказва на децата за проблемите на околната среда, които трябва да бъдат решени. Уайнс е автор на „Английски език и как да го използваме“, „История на почти всичко“, „Книга за игри на открито“, „Книга за лъжи“ и др.

Откъс

В много гори по света изсичането на дървета продължава да допринася за унищожаването на обичайната среда, замърсяването на водата и преместването на местните народи.
Тази книга е отпечатана на хартия, произведена от дървета, растящи в поддържани гори. Това означава, че всяка година се засаждат нови дръвчета, които да осигуряват дървесина за хартията.
Нашият печатар гарантира, че хартията, използвана за направата на тази книга, е получена от отговорно стопанисвана гора.

Съдържание:

Помощ! 7
Глава първа. В зелен дом ли живеете? 12
Глава втора. Великата зеленина 28
Глава трета. Пазарувай за планетата 50
Глава четвърта. Ограничи, ползвай отново, поправи, рециклирай 74
Глава пета. Стоп на замърсяването на планетата 98
Глава шеста. Спаси всички видове 120
Глава седма. Информацията е важна 134
Полезни уебсайтове 140
Показалец 142

Процент от цената на всяко продадено копие на книгата е дарение за организацията „Младежко движение за опазване на околната среда“.
Това е благотворителна кауза, която цели да насърчи и задълбочи разбирането на младежта за околната среда и нуждата и от защита.
Може да посетите техния уебсайт www.yptenc.org.uk

Хората са увредили или унищожили една трета от природното богатство на Земята: дива природа, гори, реки и морета. Най-сериозно е въздействието на нашите дейности върху изменението на климата. Учените са единодушни, че Земята става по-топла. Те твърдят, че човешката дейност спомага за по-бързото повишаване на температурите, което иначе не би се случило.
Измененията в климата вероятно са най-сериозната и дългосрочна заплаха, пред която е изправена нашата планета. Доказателствата са навсякъде около нас. Ледовете в Арктика са се свили с повече от милион квадратни километра. Ледниците по цялото земно кълбо се топят. Десетте рекордно най-горещи години са след 1991 г. Нивата на морското равнище се покачват, което увеличава вероятността от наводнения и смърт.
На следващите страници ще видите доказателство за щетите, причинени от климатичните промени по света.
През 2005 г. много градове в Западна Америка преживяват най-много последователни дни с температури от и над 38 °C.
През 2006 г. на остров Гренландия се стопяват 287 кв. км от ледената покривка. Три пъти и половина повече, отколкото експертите са предвиждали.
Между 1950 и 2000 г. средната температура на полуостров Антарктика се повишава с 2,5 °C.
През 2002 г. площ от 3250 кв. км се отделя от полуостров Антарктика.
Рекордните температури из Европа през 2003 г. са посочени като причина за смъртта на приблизително 35 000 души.
През 2004 г. Япония е връхлетяна от 10 тайфуна – рекорден брой тайфуни за една година в историята на страната.
През юли 2005 г. в Мумбай, Индия се излива най-проливният дъжд, който някой друг индийски град някога е претърпял за един ден. За едно денонощие са паднали 94 см дъжд.
35 острова съставят островите Кирибати. Два от тях изчезват в морето в резултат на покачено морско равнище. Вероятно останалите 33 острова ще ги последват.
Между 2002 и 2005 г. в Австралия горски пожари се разразяват вследствие на ненормално ниски количества валежи. В допълнение към екстремните метеорологични явления, които причиняват засушаване и урагани, високите температури допринасят за топене на огромни площи ледена покривка на полюсите. Ледената покривка на Гренландия е колкото площта на Европа и се топи по-бързо от очакванията на учените. Ако се стопи напълно, нивото на моретата по света би се покачило с 6,2 м и повечето крайбрежни градове биха били унищожени.
Тези щети са в резултат на изчерпани ресурси. С други думи, третирали сме Земята по прекалено алчен и твърде прахоснически начин. Купуваме огромни количества непотребни неща. Заравяме милиарди тонове боклуци в почвата. Изхвърляме огромни количества опасни газове в атмосферата и заливаме моретата и океаните с отпадни води и токсични химикали.
Помощ!
Учените предупреждават, че не престанем ли веднага да влияем върху измененията на климата, само след десет години вече ще е твърде късно да спасим планетата. И така, „топката“ е във вас. Вие трябва да поемете отговорност и да действате. Бъдещето на планетата е във вашите ръце. Обърнете внимание на вашия начин на живот и на семейството ви. Направете промени, които ще осигурят едно „по-зелено“ и по-безопасно за околната среда домакинство.
В тази книга ще откриете 101 простички, но ефективни неща, с които можете да ограничите щетите, нанасяни на планетата. Книгата ще ви помогне да направите точните промени и правилния избор.
Бъдещето на Земята... вашето бъдеще... е във вашите ръце. Запретнете ръкави и действайте.
1
Започнете да помагате на планетата, като внесете промени у дома.
От вас зависи да разберете колко енергийно ефективно е вашето домакинство. Нужно е да прецените доколко неикономични са членовете на семейството ви. Открийте къде може да се промени нещо и настоявайте то да бъде подобрено.
№ 1.
Разберете колко са всекидневните енергийни провинения в семейството ви. Направете следното:
ЕНЕРГИЕН ДНЕВНИК
Обърнах внимание и нашата мансарда е/не е топлоизолирана.
Проверих уплътнението и тествах всеки прозорец, като държах перо пред него, за да видя дали трепка.
От прозореца на ... подухва.
Имаме................ ел. крушки в къщата................. от тях са енергоспестяващи, флуоресцентни.
Обходих къщата и................ лампи светеха в стаи, където не бе необходимо.
При проверката................ ел. уреди вкъщи са в режим на готовност.
Отоплението/охлаждането беше настроено на степен ................ и................ прозореца бяха отворени.
При последната употреба на пералнята и съдомиялната проверих и те бяха пълни/наполовина пълни.
................ крана у дома капят.

На книжния пазар от 17 септември 2015 г.
Преводач от английски: Свилен Стойчев
Обем: 144 стр.
Художник: Сара Хорн
ISBN: 978-619-164-185-7
Издателство: „Ентусиаст“
Корична цена: 10 лв.

Прочетете още:

Коментирай
Здраве и красота
Свободно време