Свободно време

Как да се научим да мислим активно

7 ключа към свободата: Мисли активно или съществувай пасивно от Алехандро Торес – Марко, Виктория Лазарова, Гуен Бодроу, Дон Носера, Нита Матюс-Морган и Селва Хамати

22.10.2015г. / 12 30ч.
Аз жената
Корица: издателство "AMG Publishing"

Корица: издателство "AMG Publishing"

Искате ли да се научите да мислите активно?

Искате ли да разберете кои са интелектуалните мускули на съзнанието?

Искате ли да бъдете свободни от обстоятелствата и ограниченията в живота си или не?

Образованият човек не е непременно онзи, който притежава максимално количество общи и специализирани знания, а онзи, който е развил способностите на ума си така, че да постига всичко, с каквото се захване, без да нарушава правата на другите.
„Мисли и забогатявай“, Наполеон Хил

Представяме ви колективен проект на представители от България, САЩ, Мексико и Канада – непубликувано досега знание. „7 ключа към свободата“ е синтез от мъдростта на шестима автори, обединени чрез Мастермайнда във виждането си за свободата. Тя е практическо ръководство, което ще ви помогне да осъзнаете с какви възможности разполагате и да се отърсите от страха и тревогата. Приканваме ви да следвате мечтите си и да откриете как всяка мисъл, последвана от прогресивни действия, неминуемо се материализира.

7-те ключа към свободата се откриват чрез правилното използване на шестте интелектуални мускули на съзнанието. Мастермайндът е седмият ключ. Всеки от нас притежава въображение, разум, памет, възприятие, интуиция и воля, които може да използва, за да бъде свободен и да развива своя потенциал. „7 ключа към свободата“ ще ви помогне да разберете как функционира съзнанието и чрез ново познание да се радвате на успех във всички области на живота си.

Впечатлен съм от усилията, вложени в създаването на „7 ключа към свободата“. Тя засяга теми, които изучавам повече от 50 години и за които чета лекции по цял свят. Бях трогнат, когато ме помолиха да напиша предговор към книгата – рожба на колективното усилие на авторите, и веднага се съгласих.

Книгата е посветена на една много сериозна тема, която, ако бъде разбрана правилно, може завинаги да промени живота ви към по-добро.
Боб Проктър, автор на бестселъра „Ти си роден богат“ („You Were Born Rich“) и участник във филма „Тайната“ („The Secret“).

Цената на свободата, която всички търсим, е раздялата със страха, съмненията и пасивното възприемане на нещата такива каквито са, навика да се носим по течението и да приемаме неприемливото като неизбежно.

Свободата не е безплатна.

За авторите


Авторите на „7 ключа към свободата“ се запознават случайно по време на програма за личностно развитие, провеждана от компания на Боб Проктър. Алехандро Торес-Марко, Виктория Лазарова, Гуен Бодроу, Дон Носера, Нита Матюс-Морган и Селва Хамати са само шестима, но наричат себе си Седморката. Мастермайндът – техният общ интелект, е седмият член на екипа им.

Откъс

Седморката

(за авторите)

Срещата на двама души и две съзнания неизменно води до създаването на трета невидима и неуловима сила, която много прилича на трето съзнание.
Наполеон Хил
Когато ние, шестимата, се събрахме, имахме една цел: да вдъхновим хората, които искат да разкрият най-дълбокия си потенциал, да се свържат с духа, да изживеят любовта и да се радват на изобилие във всички сфери на живота си. Каним ви да се присъедините към нас като носители на светлината, изцеляващи света със силата на мисълта.
Наричаме се СЕДМОРКА, въпреки че сме само шестима – Гуен Бодроу, Селва Хамати, Виктория Лазарова, Нита Матюс-Морган, Дон Носера и Алехандро Торес-Марко. Малко след като сформирахме нашата малка група и си поставихме обща цел, стана ясно, че сме създали един общ интелект – Мастермайнд, който стана седмият член на нашия екип.
Истинският герой в тази книга е Седмото универсално съзнание, появило се след като шестима обединиха съзнанията си в духа на сътрудничеството и хармонията. Седмото съзнание взимаше надмощие във времена на съмнения и тревоги и ни водеше по пътя към пълното освобождаване от страха.
Единствено благодарение на него ние повярвахме, че книгата 7 ключа към свободата ще достигне до вас.

Предговор

Интуитивното съзнание е безценен дар. Рационалният ум е покорен слуга. Ние сме създали общество, в което почитаме слугата и пренебрегваме дара.
Алберт Айнщайн
Това, което ще прочетете в настоящата книга, е нещо, което малцина разбират. Тя съдържа информация за вас, за съседа ви, за майка ви, за сина ви или за дъщеря ви. Това е информация за всички нас, която, за съжаление, досега е била достъпна само за неколцина избрани. Прочетете тази книга внимателно. Може дори да я прочетете петдесетина пъти. Тогава ще осъзнаете какво е имал предвид Л. Рон Хъбард*, когато е казал, че: „Ако прочетете една хубава книга втори път, вие няма да намерите в нея нещо, което не сте забелязали преди, а ще откриете нещо във вас самите, което преди това не е съществувало“.
Нека се захващаме за работа. Това, което Алберт Айнщайн нарича „интуитивно съзнание“, е онази част от съзнанието, която ни разграничава от животинското царство – мислещото съзнание. Всички други създания на планетата Земя се чувстват напълно у дома си в заобикалящата ги среда. Те се сливат с нея. Действат инстинктивно, подсъзнателно. Ние с вас сме напълно дезориентирани в обкръжаващата ни среда. Това е така, защото сме благословени с интелектуални способности, които ни дават възможност да създаваме своя собствена околна среда. Ние сме получили удивителни дарове – въображение, разум, памет, възприятие, интуиция и воля. Именно те ни определят като най-висшите творения на Бог. Тези специални дарби са връзката ни с нашия вътрешен свят – света, който съществува в съзнанието ни, така както нашите сетива са връзката ни с материалния свят.
Ние сме програмирани да живеем чрез сетивата си – чрез това, което можем да видим, да чуем, да помиришем, да вкусим и да докоснем. Свикнали сме да позволяваме на външния свят да определя състоянието на душевния ни мир и посоката на живота ни. На това ни учат от момента, в който се появим на планетата Земя. Убеждават ни, че съществува само онова, което може да видим, да чуем, да помиришем, да вкусим и да докоснем, независимо че всички велики учители в миналото са били категорични, че трябва да обърнем поглед навътре, да живеем отвътре навън.
Помислете сами. Спомнете си всички онези случаи, когато вие или ваши съученици сте били наказвани за това, че не внимавате в час. Подобно провинение може би е завършвало с принудително оставане след часовете или с изпращане в ъгъла за определен период от време, докато учителят прецени, че сте готови да изпълнявате нарежданията му и да се концентрирате върху това, което преподава. В такива моменти учителят ви едва ли е осъзнавал, че всъщност вие сте използвали висшата си дарба – въобръжението, за да се пренесете в една по-вълнуваща реалност от тази, която ви е заобикаляла.
За жалост, първите години от нашия живот преминават, без да научим нещо за умствените си способности и за това как да ги развиваме, за да извадим наяве гения в нас и за да съумеем да изразим своята уникалност на творци. Тази книга обаче ще ни помогне да разчупим цикъла на невежеството. Тя ще ви предостави важна информация, която значително ще подобри качеството на живота ви.
Книгата „7 ключа към свободата“ е написана от група хора, които носят в себе си искреното желание да ни научат да използваме висшите си способности, за да започнем да живеем така, както Бог ни е отредил. Те са свършили чудесна работа. Поздравявам ги за времето, усилията и вниманието, което са вложили в подготовката на книгата.
С всяка следваща глава вие ще откривате как да използвате висшите си интелектуални способности, за да сътворите живота, за който мечтаете. Ще научите и как да материализирате мечтата си във външния свят.
Впечатлен съм от усилията, вложени в създаването на тази книга. Тя засяга теми, които изучавам повече от 50 години и за които чета лекции по целия свят. Авторите на книгата "7 ключа към свободата“ са мои ученици, които се срещнаха преди няколко години по време на специална програма за личностно развитие, провеждана от моята компания. Те са усвоили много добре уроците си и вие ще се убедите в това, докато четете. Няма нужда да казвам колко много се гордея с тях и с чудесната работа, която са свършили и която продължават да вършат. Бях трогнат, когато ме помолиха да напиша предговор към книгата – рожба на колективното им усилие, и веднага се съгласих.
Книгата е посветена на една много сериозна тема, която, ако бъде разбрана правилно, може завинаги да промени живота ви към по-добро. Тя разглежда вашата уникалност! Авторите разказват за своите лични и съвместни постижения. Докато четете, вие ще бъдете посветени във вековната мъдрост, променила техния живот. Те открито споделят тази мъдрост с вас.
Отворете съзнанието си и прочетете тази книга от корица до корица. След това си изберете едно от висшите интелектуални умения, което най-много е привлякло вниманието ви, и се концентрирайте върху него в продължение на 90 дни. После направете същото с всяка следваща способност, представена в книгата. Вашите усилия ще бъдат възнаградени по удивителен начин. Съвършенството е вътре във вас. Всяка описана в книгата способност може да бъде усъвършенствана – нужна е само практика. Колкото повече упражнявате висшите си способности, толкова по-ефективни ще ставате. Ето, вече имате домашна работа.
Вие носите в себе си безграничен потенциал, който просто чака да бъде отключен. Не съществуват граници за успеха, на който може да се радвате. Започнете вълнуващото си пътуване изпълнени с увереност, че постоянно ще ви се случват прекрасни неща. И не забравяйте, че когато става въпрос за личностно развитие, ограничения не съществуват. Всеки аспект от живота ви може да се подобри, а подобрявам е една чудесна дума.
Боб Проктър
Автор на бестселъра „Ти си роден богат“
(„You Were Born Rich“) и участник
във филма „Тайната“ („The Secret“).

Увод

Какво представляват интелектуалните мускули на съзнанието?
Спомняте ли си първия път, в който наистина мислихте самостоятелно? Този момент е толкова ключов, защото може да ни тласне към прогрес или обратно – да ни остави с усещането, че краката ни са вкопани в земята, че сме неспособни да се движим напред и да се развиваме. Представете си какъв щеше да бъде светът, ако Бил Гейтс беше приел факта, че на практика няма какво да продаде на IBM, и вместо да създаде DOS (първата масово инсталирана компютърна операционна система) с наличните си ресурси, беше решил да приеме поражението и да се оттегли. Гейтс е имал различно виждане за своя живот. Той е размишлявал върху възможностите и върху това какво може да постигне. Хора като Бил Гейтс и покойният Стив Джобс се концентрират върху възможностите, а не върху ограниченията. Ето защо те са били лидери в своята област и все още са смятани за такива. Лидерите използват съзнанието си по начин, който им отваря всички врати. Именно този уникален начин на мислене имаме предвид, когато говорим за самостоятелно мислене.
Помислете за онези моменти в живота си, когато сте постигали успех. В тези моменти вие сте използвали съзнанието си така, че да се разграничите от негативни хора, които са ви обезкуражавали с твърденията си, че не може да направите подобно нещо. Самостоятелното мислене надхвърля обичайната мисловна дейност. То е придобитият навик на родения победител в живота, силата, която отваря пред вас врати, докато следвате уверено житейския си път. И все пак колко хора наистина мислят по този начин и го прилагат на практика?
Покойният професор Дж. Б. Райн от университета „Дюк“, основател на научния подход в изследването на парапсихологията, твърди: „Вашето съзнание е най-мощната сила във всяко едно творение“. Вие си обяснявате света около вас според това, което ви показва „вътрешното ви око“.
Представете си, че съзнанието ви разполага с умствени мускули така, както тялото ви има телесни. Вие знаете как да тренирате телесните си мускули с упражнения. За да развивате съзнанието си, трябва да работите върху „умствените мускули“ – в тази книга ги наричаме „интелектуални мускули на съзнанието“.
Въображението, паметта, разумът, възприятието, интуицията и волята са интелектуалните мускули на съзнанието. Вие можете да ги използвате така, както използвате и мускулите на тялото си – целенасочено, или без да се замисляте (автоматично). Започвате да мислите самостоятелно, щом използвате съзнанието си по начина, по който то е предназначено да се използва – творчески, като влагате ентусиазъм както в настоящето си, така и във визията си за живота, който искате да създадете.
Тази книга ще ви помогне да разберете как функционира съзнанието, така че да започнете да използвате по-ефективно (целенасочено) интелектуалните си мускули и в резултат на това да се радвате на свобода във всички области на живота си. Тук говорим за свобода в живота, която никой не може да ограничи или да й придаде определена форма. Свободата е това, което вие решите да бъде. Това е вашата свобода. Пълната свобода е свободата да възприемате себе си така, че да се чувствате спокойни, докато живеете живота, който сте избрали. Боб Проктър казва: „Ако ще бъда свободен, трябва да бъда себе си. Но не човека, който вие смятате, че трябва да бъда, или човека, който моите деца искат да бъда. Ако ще бъда свободен, трябва да бъда този, който аз искам да бъда!".
Всеки човек притежава интелектуални мускули. Ние се раждаме с тях, но много малък процент от хората ги използват ефективно, за да подобрят собствения си живот и този на любимите си хора. Това обяснява защо точно тези хора печелят най-много пари.
Вашето съзнание е постоянно заето с мисли, но нека не бъркаме мисловната дейност с мисленето. Всеки ден през съзнанието ви преминават стотици, дори хиляди мисли. От вас се изисква да ги пресеете и целенасочено да ги управлявате така, че да постигнете максималното, независимо от наличните в момента ресурси или от обстоятелствата. Ако, както често се случва, позволяваме на мислите си да препускат без контрол и не използваме способността си да мислим целенасочено, то ние просто допускаме мислите на някой друг да завладеят съзнанието ни.
Една от причините да го правим е, че често не разбираме разликата между мисловна дейност и мислене. Може да сте завършили един от най-престижните университети, да сте посещавали курсове и семинари за подобряване на личните и професионалните ви умения и пак да познавате само бегло способността си да мислите.
От ранна детска възраст са ни програмирали да преценяваме знанията си по даден предмет според оценката, която получаваме, без да осъзнаваме колко важно е да сме наясно със самия мисловен процес и неговото съзнателно управление. Нашите мисли ни носят едновременно радост и тъга. Ние не сме наясно как точно мислим и не знаем как да управляваме мисленето си, за да постигнем вътрешен мир и позитивни житейски резултати. Щом осъзнаете как точно мислите, вие ще си изградите подход, който ще ви позволи да използвате правилно своето съзнание. Овладяването на този подход и оценяването на неговата важност са от решаващо значение за качеството на вашия живот. Именно той стои зад всяко обстоятелство и всеки постигнат резултат.
Ние мислим тайно и някак всичко преминава; животът ни обаче като огледало го отразява.
Из книгата „Мислещият човек“ (1902) от Джеймс Алън, смятан за основоположник на движението за самопомощ.
Активното, творческо и целенасочено мислене изисква прилагане на определени познания и разширено осъзнаване. Първата стъпка към постигането им е да опознаете своите интелектуални мускули на съзнанието. След като разберете защо правите едно нещо и защо интерпретирате обстоятелствата по определен начин, вие ще се освободите от очакванията на другите хора и ще поемете отговорност за собствения си живот. Всеки от нас копнее да бъде свободен. Осъзнатият индивид търси свободата чрез способността си да мисли самостоятелно. Именно желанието да открием свободата ни вдъхнови да напишем тази книга.
Книгата ще ви покаже точно това – как да мислите самостоятелно. Идеите, които ще откриете в нея, могат да ви помогнат да изградите живот, пълен с изобилие и щастие. Повечето хора не осъзнават, че свободата им зависи от тяхната способност да мислят самостоятелно. Тази идея е възприета от малцина и именно те се открояват сред останалите със своите постижения.
Нашето мислене определя обстоятелствата в нашия живот. Понякога е невъзможно да променим събитията и фактите, но винаги можем да избираме как да се отнасяме към тях. От нас зависи до каква степен ще им позволим да повлияят на живота ни.
В тази книга ще говорим много за мисленето, за да може напълно да разберете този процес. Ще научите кои са инструментите и механизмите, които несъзнателно използвате, докато мислено обработвате дадена информация. Наученото ще ви помогне да избирате и създавате мисли, които водят до постигане на желаните от вас резултати. Искрено се надяваме, че ще развиете способността да мислите, като използвате интелектуалните мускули на съзнанието си, и ще започнете да го правите целенасочено.
По този начин животът ви ще се изпълни с целенасочени мисли, действия и навици, които ще ви донесат нови постижения, а те, от своя страна, желаната свобода.
Всички велики световни лидери са единодушни и споделят виждането, че ние се превръщаме в това, което мислим. Ето защо е толкова важно да овладеем мисленето си. Ние сме в състояние да обуздаем силата на мислите си, само като станем господари на собственото си мислене. За това може да разчитаме на интелектуалните си мускули – благодарение на тях творим живота си отвътре навън, без да ставаме жертви на обстоятелствата и без да приемаме всичко, което ни се поднася. Нашите интелектуални мускули са като инструменти в кутия, които използваме, за да строим живота си. Те са връзка ключове, отварящи ни вратите към свободата и независимото мислене. Ако искаме да бъдем нещо повече, да правим нещо повече, да имаме повече и да се радваме повече на живота, трябва да променим начина си на мислене и логиката, която ни е довела до настоящата ни реалност.
Великият Алберт Айнщан е казал: „Логиката може да ви отведе от точка А до точка Б; въображението може да ви отведе навсякъде“. Всички ние копнеем да притежаваме свободата да мислим самостоятелно, така че да създаваме реалността, за която мечтаем. Щом придобием тази свобода, ние спираме да се състезаваме и започваме да създаваме. Спираме да обвиняваме другите и да реагираме на обстоятелствата и започваме да избираме как да реагираме спрямо тях. Преставаме да се борим със себе си и започваме да ценим това, което сме. Спираме да съдим хората около нас и започваме да ги приемаме. Вече не живеем в неведение за това какво искаме от живота си и започваме да правим избори и да взимаме решения, които отговарят на собствените ни желания.
Щом започнете да използвате съзнанието си, за да мислите самостоятелно, вие постепенно откривате, че имате неограничен потенциал. Заслужавате да се наслаждавате на живота, да се забавлявате и да се радвате на просперитет, докато израствате и разкривате истинската си същност. Вие имате право на духовната, интелектуалната и емоционалната свобода, която ви е отредена.
Нашата книга има за цел да разшири вашето осъзнаване, че независимо от произхода и миналия ви опит, вие сте творци, родени с потенциала да постигнете това, което искате. Имате право да живеете живота, за който мечтаете. В един или друг момент всеки от нас се е чувствал като в капан и е губил надежда, че нещо ще се промени. Вярата ни в ограниченията и невъзможността да се променим ни кара да стоим в едно и също състояние дълго време. Независимо в какво точно вярвате, ние смятаме, че е полезно да вярваш в нещо по-велико от теб. Може да прекарате часове в оспорване на идеята за Безкрайната интелигентност, или да се опитвате да докажете нейното съществуване, но може просто да се отпуснете и за един кратък миг да се насладите на възможността, че тя съществува.
Според Чарлс Ханел – писател и философ, духовната връзка проправя пътища и отваря много врати:
Духът, освен всичко останало, което може или не може да бъде, трябва да се разглежда като същността на съзнанието, субстанцията на ума, реалността, която стои зад всяка една мисъл. И тъй като всички идеи са фази от дейността на Съзнанието, Ума или Мисълта, следва, че единствено и само в Духа може да се открие Крайния факт, Истинското нещо или Идеята.
Всички велики мислители признават, че човекът е нещо повече от физическото си тяло и че той притежава душа, свързана с божественото съзнание.
В едно от своите есета – „Свръхдушата“ ("The Over-Soul"), американският поет и есеист Ралф Уолдо Емерсън пише:
Това, което обичайно наричаме човек – онзи, който яде, пие, сади растения и брои, не дава истинска представа за човека; дори напротив – създава грешна такава. Ние не уважаваме този човек, ние уважаваме душата, чийто орган се явява той. И ако чрез действията си той я разкрие, ще накара коленете ни да омекнат. Когато душата диша чрез неговия интелект, това е гений; когато диша чрез волята му, това е добродетел; когато се изрази чрез неговата привързаност, това е любов.
Настоящата книга е синтез от мъдростта на шестима автори, обединени чрез Мастермайнда във виждането си за свободата. Тя е практическо ръководство, което ще ви помогне да осъзнаете с какви възможности разполагате и да се отърсите от страха и тревогата. Приканваме ви да следвате мечтите си и да откриете как всяка мисъл, последвана от прогресивни действия, неминуемо се материализира. Самите ние продължаваме да се учим на това умение. Приветстваме ви с добре дошли в началото на едно лично пътешествие, което ще разшири представите ви за собствената ви личност и ще възстанови рожденото ви право да се радвате на свобода и радост.
С любов и признателност ви представяме вашите 7 ключа към свободата.
* Лафайет Роналд Хъбард е автор на популярната в цял свят система за самоусъвършенстване – дианетика – Бел. прев.

На книжния пазар от 26 октомври 2015 г.
Обем: 288 стр.
Издателство: AMG Publishing
ISBN: 978-954-9696-74-5
Корична цена: 14,95 лв.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Пешо от Елин Пелин ( преди 8 години )
При определени условия,пътя към свободата е минавал и през комина
отговор Сигнализирай за неуместен коментар