Свободно време

Връщаме стрелките с един час назад

Преминаваме към зимно часово време

23.10.2015г. / 16 38ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istosk

Снимка: istosk

Настъпилата вече от няколко седмици есен, ни напомня, че е време да върнем стрелките с един час назад. На 25-ти октомври, в 04:00 (за България) преминаваме от лятно часово време към зимно, което означава, че в това денонощие ще спим с един час повече.

В Русия например още преди дни преместиха стрелките. Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март, когато ще преминем отново към лятно часово време. Според някои исторически източници първият, предложил лятното часово време, е Бенджамин Франклин.

Според други, идеята за смяна на времето принадлежи на Уилям Уилет в книгата „Пилеене на дневна светлина“, публикувана през 1907 г. Въпреки това, той не успява да убеди британския парламент да го приеме въпреки наличието на значително лоби.

Свързани статии

Практическото осъществяване на лятното часово време става по време на Първата световна война в Германия. У нас то е въведено на 1 април 1979 година.

Въпреки че ще имаме един час повече сън, ранното стъмване и топлите спомени за лятото са причина някои хора да изпитват така наречената сезонна депресия. Не забравяйте да се заобикаляте с повече цветове, носете шарени дрехи, пийте много витамини, хапвайте повече пресни плодове и зеленчуци и не давайте шанс на лошото настроение.

Есента може да бъде и красива. Тук споделяме няколко красиви мисли за този годишен сезон.

Коментирай