Свободно време

Знаете ли, че... октоподите нямат 8 крака?

Интересни факти за интелигентните мекотели

17.11.2015г. / 16 10ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Октоподите са много странни същества. Те са изключително интелигентни и поради това са обект на чести изследвания, включително тестове за интелигентност и съобразителност.

Те са любознателни, мислещи същества, които могат да излязат от всяка една ситуация не по-малко успешно от човек, стига да имат тази възможност.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем малко повече любопитни неща за октоподите.

Октоподите имат 3 сърца.

Тези странни същества се движат много елегантно във водата, но нямат постоянен ритъм и начин на движение, за разлика от повечето животни.

Бебетата октоподи се раждат малки, колкото бълха.

Мимикриращите октоподи могат да възпроизведат повече от 15 морски вида, включително морски змии, медузи, скатове, риба лъв и много други.

През 60-те години борбата с октопод бил много популярен спорт. Водолази се борели с тези мекотели в плитки води като целта била да успеят да измъкнат октопода на сушата.

В Корея октоподите се ядат живи.

В много страни е незаконно да се правят операции на октоподи без упойка заради тяхната интелигентност и предположение за наличие на някакво съзнание.

Свързани статии

Октоподите нямат 8 крака. Всъщност имат 6 ръце и 2 крака, според хода на еволюцията и видоизменението на крайниците.

Синьопръстенните октоподи са едни от най-отровните животни на морското дъно. Само от едно ухапване този вид октопод може да убие човешко същество за нула време. На всичкото отгоре не съществува противоотрова.

Споменахме, че октоподите са много интелигентни, въпреки големината на мозъка им, не надвишаваща големината на орехова ядка. Те са най-интелигентните безгръбначни същества.

Снимки: iStock

Коментирай