Свободно време

Знаете ли, че... 8-и март стартирал като социалистически празник?

Факти за Международния ден на жената

08.03.2016г. / 13 36ч.
Илияна Николова
Снимка: iStock

Снимка: iStock

Международният ден на жената, който се отбелязва всяка година на 8-и март за мнозина е ден, който свързват с празника на своите майки. Този празник обаче чества много повече от това. Той е истински реверанс към женската половина от човечеството, която е невероятно значима!

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви разкажем малко повече за този прекрасен празник.

Международният ден на жените чества техния принос

Според официалния сайт на ООН, Международният ден на жената е ден, в който светът се прекланя пред постиженията на жените, независимо от тяхната култура, етнос, религиозна принадлежност, икономически или политически възгледи.

Това вдъхновение е повод за вглеждане в бъдещите постижения на жените, поглед към неизползвания им потенциал и възможностите, които очакват бъдещите поколения жени.

За първи път Международният ден на жената бил отбелязан като социалистически празник

На 16 май 1911 година британската суфражетка Шарлот Деспард оглавява поход на Националната федерация на жените работнички в Южен Лондон.

Но преди това през 1908 година празникът бил честван за първи път в Чикаго. Датата обаче била 3-ти май. Честването било документирано от вестник „Социалистическа жена“. Отбелязването на празника се провело в присъствието на 1500 жени, които приветствали исканията за икономическо и политическо равенство за жените в деня, посветен на жените работнички.

Снимка: forbes.com

Празникът се провел отново на следващата година, но отбелязването било на 28 февруари в Ню Йорк. То било организирано отново от социалистическата партия на САЩ. Още една година по-късно празникът бил честван и в Дания.

За първи път официално празникът бил отбелязан през 1914 година

През 1914 година датата, която била избрана за честване на празника била 8 март, защото се пада в неделя. Така повече жени щели да имат възможността да дойдат на мероприятията, организирани в чест на празника.

След това 8 март бил официално избран за ежегодна дата за отбелязване на Международния ден на жената.

Свързани статии

ООН го обявява за почивен ден през 1977 година

През 1977 година Международният ден на жената бил отбелязан за първи път като глобално събитие, случващо се едновременно в много страни по света. Общото събрание на ООН кани своите членове, за да посвети 8 март като ден за борба за правата на жените по цял свят.

От 1996 година насам ООН назначава различна тема, под чийто надслов преминава ежегодното отбелязване на празника.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
jojo ( преди 8 години )
A zashto ne kazvate che tova e evreiski praznik?!?!?!?!??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар