Свободно време

Днес отбелязваме 2 юни – Денят на Ботев

Поклон пред храбрия подвиг на българските герои!

02.06.2023г. / 06 19ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

На 2 юни отбелязваме Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Празникът се чества от края на 19 век насам като през годините наименованието му е търпяло промени.

За първи път българите отдават почит на Христо Ботев и подвига му през 1884 година като събитието е чествано във Враца и Пловдив. Официално денят се отбелязва от 1901 година насам с тържества на връх Вола, където е и лобното място на великия български революционер и поет.

Първият сиренен сигнал, придружен с двуминутно мълчание е даден на 2 юни 1948 година в цялата страна.

Вечерта на 20 май 1876 година Ботевата чета бива разгромена край връх Вола (тогава Околчица). Ботев пада убит, 94 четници загиват от оръжието на турската войска, 26-има са заточени като двама умират в затвора. Само 76-има четници от дружината на Ботев успяват да дочакат Освобождението на България.

Сред тях е и братът на Васил Левски – Петър Кунчев. Той участва в Ботевата чета, както и в боевете при връх Шипка. Там е ранен много сериозно и се налага да се укрива дълго време на руска територия. След края на Руско-турската война Петър Кунчев е в изключително тежко здравословно състояние и умира в крайна бедност през 1881 година.

Поклон пред храбрия подвиг на българските герои!

Коментирай