Свободно време

Неподозирани факти за зърната

С какво могат да ни изненадат те?

16.09.2016г. / 14 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Зърната на гърдите са не просто ерогенна зона. Те са източник и на кърма при жените – изначалното им предназначение всъщност.

Зърната могат да бъдат толкова разнообразни, колкото са и хората по земята. Те са нещо като пръстов отпечатък за гърдите, независимо дали са женски или мъжки. В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с някои любопитни факти за зърната.

Възможно е да имате три зърна

Тази безобидна малформация по рождение е по-скоро забавен феномен, отколкото опасно състояние. Дори не е нужно зърното ви да е разположено на гърдите. То може да се намира навсякъде по тялото. С лека козметична операция може да се премахне, ако ви притеснява.

Възможно е от зърната да тече кърма без да сте родилка

В много случаи изпускането на секрет от зърната е безобидно, но понякога говори за инфекции, растящи кисти и рак на гърдата. Ето защо винаги трябва да се обръща внимание на подобни необичайни състояния.

Тренировките могат да раздразнят зърната

Запотяването по време на тренировка може да предизвика раздразнения по зърната, включително и екзема. Важно е да се носят подходящи спортни сутиени от естествени материи, които да попиват потта, да предотвратяват прекомерното триене и да поддържат гърдите.

Ако обаче забележите зачервяване, сърбеж, лющене и сухота веднага посетете лекар. Това може да е знак за много рядък вид рак, обхващащ зърното и ареолата, наречен Болест на Паджет, пише prevention.com.

Нормално е да ви растат косми около зърната

Няма жена, която да не се е притеснила, че ѝ растат тъмни дебели косми около зърната и ареолата. Успокойте се, дами! Стига да не станат прекалено много, тъмните косми около зърната са нещо нормално и често срещано.

Опасно е, когато космите станат прекалено гъсти – това може да е сигнал за хормонален дисбаланс. Ако зоната около зърното и космите станат раздразнени и се появи сърбеж и болка, това може да е знак за туморен процес.

Болката в зърната при кърмене е често срещана

Много жени страдат от следродилна депресия поради факта, че изпитват рязка болка при кърмене. Това психически ги отдалечава от бебето и предизвиква смущения във връзката между майка и дете.

Свързани статии

Жените трябва да знаят, че тези болки са често срещано състояние и не трябва да се притесняват, ако се появят. Ако са прекалено силни може да е налице инфекция на млечните жлези или запушване на млечните канали.

Обърнати зърна също са възможни

Няма повод за притеснение, ако сте се родили с обърнати навътре зърна. 15% от жените по света се раждат с обърнати зърна. С една малка хирургическа намеса се освобождава тъканта и зърното излиза навън, годно да кърми бъдещата ви рожба.

Зърната са ерогенни зони и за мъжете

Не само жените изпитват удоволствие от сексуално стимулиране на зърната. Някои мъже обичат дори повече от жените зърната им да бъдат „ухажвани“. Причината е, че стимулирането на зърната изпраща сигнали към мозъка, подобни на тези при стимулация на клитора, вулвата и вагината.

Снимки: iStock

Коментирай