Свободно време

Бъдете по-щастливи като спрете да имате тези очаквания!

Когато човек гледа по-реалистично на живота е по-лесно да чувства удовлетворение

23.11.2020г. / 12 49ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички имаме своите очаквания – към живота, към работата и кариерата, към хората около нас. Най-големи очаквания имаме към партньорите и приятелите си, но много често тези очаквания не се оправдават и оставаме разочаровани.

За да се почувствате по-щастливи и по-доволни от това, което имате, трябва да започнете да гледате по-реалистично на връзките си в живота, независимо дали са интимни или социални. Помислете за това дали вие самите оправдавате очакванията на хората или изисквате прекалено много от тях, без да давате от себе си.

Вместо да се разочаровате непрекъснато от околните, спрете да очаквате тези неща от тях:

Не очаквайте хората винаги да правят правилното нещо

Всеки има своя светоглед, своите разбирания за нещата в живота. Трябва да свикнете с мисълта, че не само вашата гледна точка е правилната. Затова и трябва да „простите“ на хората, че имат свое мнение. Това ще ви помогне да се разочаровате по-малко от тях и да приемете, че и от чуждата гледна точка може да се научи нещо.

Това, че тя е различна от вашата не значи автоматично, че е грешна! А дори да е грешна, това също не е повод за дълбоко разочарование.

Не очаквайте хората винаги да са съгласни с вас

Не се обиждайте просто защото някой не е съгласен с вас. Не го приемайте прекалено навътре. Освен да се потиснете и да се почувствате зле, нищо друго няма да промените. Опитайте се да се поставите на мястото на другите. Не налагайте мнението си, защото то не е последна инстанция – разберете това и няма да бъдете чак толкова разочаровани от хората в живота си.

Пък и в спора се ражда истината, нали?

Не очаквайте хората да четат мисли

Имате близка приятелка, с която си четете мислите постоянно? Това е прекрасно. Не всеки може да се похвали с подобно приятелство.

Лошото е обаче като започнете да очаквате от всички около вас да умеят да четат мислите ви. Хората са различни. Не с всеки можете да си паснете така добре, както с приятелката си, сестра си или с партньора си.

Не очаквайте хората задължително да ви разбират

Трябва да свикнете с тази мисъл. Не всеки в живота ви ще ви разбира така добре, както вие самите се познавате. Ако има поне един човек, който ви разбира – дръжте на него. Но не очаквайте с всеки да е така. Просто е невъзможно да се случи. Разбиранията, характерите и реакциите на хората са многопластови и понякога именно от тези различия идват неразбирателствата.

Свикнете ли с този факт ще ви е много по-лесно да приемате и живеете с тези различия, без да се чувствате нещастни и неразбрани.

Не очаквайте хората около вас винаги да са си същите

Всички се променяме. Дори промяната да не обхваща цялостно личността ни, животът ни кара да преосмисляме разни неща заради опита, който добиваме. Ако в гимназията сте имали най-добра приятелка, с която се срещате все още, но усещате, че вече имате различни интереси – не се отчайвайте!

Това е напълно нормално. В различните етапи от живота си имаме близки допирни точки с различни хора. Понякога отношенията се изчерпват именно защото животите ни протичат по различен начин и ни поднасят различни уроци.

Не очаквайте да сте винаги заедно

Романтичната представа за живот, прекаран до края с някого е чудесна, но тя рядко се случва наистина в живота. Няма значение дали става дума за интимния ви партньор, приятели, близки или семейство.

Колкото по-бързо приемете тази истина за живота, толкова по-щастливи ще се чувствате, защото няма да се угнетявате от постоянната мисъл за вечното участие на определени хора във вашия живот.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 3 години )
2 rate up comment 0 rate down comment
въх! ( преди 7 години )
Общо взето, очаквам почти противоположното и хич не ми е зле.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар