Свободно време

10 готварски съвета от Гордън Рамзи

Бъдете специалисти в кухнята

12.08.2016г. / 14 50ч.
Михаела Лазарова
Гордън Рамзи. Снимка: Reuters

Гордън Рамзи. Снимка: Reuters

Той е един от любите ни готвачи, защото рецептите му са достъпни, апетитни, и винаги са придружени с ценни готварски съвети. Гордън Рамзи е не само страхотен кулинар, той може да вдъхновени всеки да влезе в кухнята и да приготви невероятно ястие. 

Започва да се занимава с кулинария през 1985 година, когато се записва в колеж по хотелиерски мениджмънт. Обучавал се е при едни от най-добрите готвачи в света. Днес е горд собственик на чудесни ресторанти, които имат звезди Мишлен за отлично качество на храната, автор е на кулинарни книги и телевизионни кулинарни предавания.

За да бъдете и вие добри в готвенето, споделяме 10 негови съвета, които ще ви бъдат от полза. 

Преди да сварите ориза, изплакнете го в гевгир със студена вода. Това ще предотврати слепването му на бучки. 

Ключът към филетирането и почистването на рибата е остър, но и гъвкав нож. 

Наточвайте ножовете си преди и след всяка употреба.

Когато готвите меса или риба, и са ви останали кости, не ги изхвърляйте. Те са чудесни за направата на бульон или овкусяване, като към бульона може да добавите лук, морков, черен пипер на зърна, дафинов лист. 

Когато печете сладкиши и тестени изделия, опитайте се да не отваряте фурната. Студеният въздух ще направи, така че тестото да потъне и да не се надигне достатъчно. 

За да си направите перфектната пържола трябва да я извадите от хладилника 15-20 минути преди готвене. Загрейте добре тигана или скарата. Намажете я с малко количество масло и я сложете на силния огън. 

За да си направите перфектните палачинки, оставете сместа да почине за около 15 минути. Това ще ги направи наистина пухкави. 

Когато искате да сварите картофите сложете ги в тенджера със студена вода и след това на котлона, вместо да ги добавяте, когато водата вече е завряла. Този трик ще им попречи да се разпаднат. 

Свързани статии

За да приготвите перфектно сварена паста, сипете в тенджера студена вода и добавете към нея малко сол и няколко капки зехтин  или олио. След като водата заври може да сложите пастата. Когато мине необходимото време за варене, може да я прецедите и да я овкусите с малко сол, черен пипер и няколко капки зехтин. Сосът е по ваш избор. 

Искате бързо и лесно да обелите киви? Разрежете плода на две, а след това с помощта на лъжица изгребете месестата част минавайки с лъжицата плътно по ръба на вътрешната част на обелката. 

Снимка: istock

Коментирай
Свободно време