Коледните традиции по света са едновременно различни, но и съдържащи нещо общо. Вярата в доброто, поверията за здраве и благоденствие, вкусните празнични трапези, уютните събирания с близките по Коледа са всеобщи и всяко християнско семейство държи на тях.

Въпреки това всяка държава има своите особености и хората празнуват по свой начин Коледа. Вижте различните коледни традиции по света.

Италия

В Италия коледните приготовления започват също 4 седмици преди Коледа. Коледните панаири, фойерверките, празничните огньове и музиката се чуват от всички площади. Семействата се разхождат из коледните базари, където можете да ги срещнете запалили свещ и молещи се пред декоративните ясли.

Австралия

Коледа в Австралия се празнува на 25 декември, както при нас. Разликата е, че при австралийците тогава е разгара на лятната ваканция на децата. Така че, топлият сезон позволява спокойно празненствата да се проведат на открито без хората да зъзнат от студ.

Най-популярното събитие, което се случва по коледните празници, се нарича „песни на свещи“. Хората идват заедно през нощта на площада или около катедралата със свещи в ръце и пеят коледни песни. Звездите блестят над главите им. Тази прекрасна гледка прави своеобразния коледен концерт незабравим.

Германия

В Германия се подготвят с коледното настроение още с настъпването на декември. Четири недели преди Коледа, германците започват да правят коледни венци, които закачат на входните си врати.

Венци от борови клонки се разполагат и вътре в домовете. Върху всеки венец се поставят по 4 свещи. Всяка неделя, оставаща до Коледа, се пали по една свещ до настъпването на Святата нощ.

Всички обожаваме немския коледен сладкиш щолен, който се появява всяка година по магазините. Германците приготвят още традиционни хлябове, захаросани плодове, бисквити. От всеки дом се носи възхитителна миризма на печиво.

Франция

Във Франция децата вярват, че подаръците се носят от Пер Ноел. Затова преди сън те поставят обувките си пред камината, за да може техният Дядо Коледа да ги напълни с подаръци. Също се вярва, че Пер Ноел закача на коледното дърво играчки, плодове и ядки.

Финландия

На Бъдни вечер финландските семейства палят свещи и фенери и отдават почит на починалите си роднини, посещавайки гробищата. Дори и тези, чиито роднини не са погребани наблизо, посещават гробищата и оставят свещ в чест на своите близки, погребани на друго място.

Китай

Китайците също в по-голямата си част не са християни. Те правят коледна украса по време на зимния сезон, но главно в Пекин. Християните, а и онези, които просто харесват коледните традиции, украсяват домовете си с коледни елхи, хартиени фенери в типичен китайски стил и празнуват със семейството и приятелите.

В Хонг Конг имат своя собствена версия на Дядо Коледа, който в католическите страни се нарича Санта Клаус (Santa Claus) – наричат го Lan Khoong (Лан Куунг) или Dun Che Lao Ren. Подобно на западния Дядо Коледа и източният носи подаръци на малките деца. Църковните служби за Коледа се провеждат на английски и китайски. Децата си разменят картички, обикновено със светото семейство, украсени с коледни звезди, северното сияние и китайски коледни фенери.

Коледа в Индия

В Индия има доста светско население. Въпреки това християните са малцинство. За разлика от Китай и Тайланд, Индия отбелязва Коледа заради колонизацията на европейците, оставили траен белег до днес. Така Коледа се празнува едновременно от християни и нехристияни. Коледната украса се вижда по молове, магазини, обществени места. В училищата се разиграват пиеси за Рождество. Дядо Коледа или Christmas Baba (Коледният светец) на хинди.

Индийските християни и почитатели на празника сядат на празнична трапеза на Бъдни вечер сред красиви коледни звезди и украси. Палят свещи, ядат обредни ястия и споделят чудната коледна атмосфера, разменяйки си подаръци.

Още по темата

Испания

Тържествата за Коледа в Испания започват на 13 декември. Тогава е денят на света Лусия, покровителка на светлината.

Сутринта на този ден най-голямата дъщеря в семейството облича дълга бяла рокля преди изгрев, за да почете „Кралицата на светлината“. На главата се поставя венец от зелени листа, а останалите членове на семейството пеят празнични песни. Цялото семейство украсява коледната елха 1-2 дни преди Коледа.

Коледа в Япония

Комерсиалното влияние на Запада в Япония също е прокарало доста християнски традиции, но японците нямат нищо против. Те се наслаждават с охота на коледните обичаи и украса. За тях обаче Нова година е по-големият празник. Той официално е свещен ден.

Мексико

Коледните пазари в Мексико се наричат „puestos“ (произнася се „пуестос“). В тях традиционно може да се напазаруват много неща – подаръци, украси и всякакви вкуснотии. Мексиканците украсяват домовете си с хартиени фенери, изрязани в различни форми, в които се поставят свещи. Наричат ги „farolitos“. Тези фенери могат да се срещнат навсякъде по тротоарите, площадите, по прозорците на домовете. Празничната атмосфера, която създават тези фенери е уникална.