Свободно време

Прости истини за живота, които ни правят щастливи

„Ако си реалист, животът е много по-лесен“

23.02.2017г. / 12 16ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Животът е сложен, защото ние си го правим такъв. Свикнали сме непрекъснато да следваме стереотипи, които в крайна сметка ни правят нещастни. Има моменти, в които животът ни се струва труден и отчайващ. Не осъзнаваме колко по-лесно би ни било, ако просто прозрем някои очевидни истини, които ще ни помогнат да преминем през живота си като по вода.

„Придаваме излишно значение на живота си“

Излишният стремеж към преследване на някаква цел обикновено ни кара да се чувстваме зле. Ако проумеем, че можем да сме доволни от живота си, независимо че не ръководим голяма успешна компания, а сме просто продавачи в магазин, например, ще сме много по-щастливи и доволни от живота си.

Някои ще кажат, че това не е градивно, че е лошо да нямаш цел и да си доволен от мизерния си живот. Ние пък ще кажем – няма как всички да сме управленци, предприемачи, мениджъри, изобретатели и първенци. Ако всички бяхме с такива мащабни стремежи, как щяхме да живеем на тази планета?! Дори сега човечеството има предостатъчно проблеми, а камо ли ако всички имахме желание да управляваме света.

Ето защо просто трябва да сме благодарни, че ни има и че сме това, което сме. Проста истина, която дава криле.

„Идеалният партньор не съществува“

Дами, стига сте търсили господин Принца от приказките! Той просто не съществува. Представата за него ви пречи да откриете истинското щастие. Вглеждате се в недостатъци, търсите любовта под дърво и камък и често я отминавате без да я познаете.

Не, няма идеални партньори, няма принцове, няма принцеси, няма „живели щастливо завинаги“. Има компромиси, човешки грешки, душевни рани и след тях прошка. Това е любовта – истинска и жива. Ако я обикнете заради самата нея, ще сте истински щастливи.

Животът е игра“

Научете се да играете тази игра. Животът е непрекъснато предизвикателство. Не можеш просто да седиш и да чакаш да ти се случи нещо хубаво – трябва да се постараеш да го постигнеш сам. Както във всяка една игра, така и в живота от теб зависи какви усилия ще положиш, за да стигнеш до следващото ниво.

„Всичко има своя край“

Животът има край, хубавите моменти имат край, лошите също. Край има и късметът, добрият и лошият. Похвалите, любовите, вълнението, страданието – всичко на този свят има край и ако го приемете ще ви е много по-лесно да преодолявате предизвикателството, наречено живот.

Свързани статии

„Ако си реалист, животът е много по-лесен“

Нереалистичните очаквания от живота, розовите очила, които си поставяме, мечтите и бляновете ни карат да се чувстваме многократно по-нещастни, ако нещата протекат по различен начин. Да си позитивен е хубаво, но да летиш в облаците и да си сляп за истината в живота е погрешно, дори вредно.

Ако сме реалисти ще ни е много по-лесно не само да се справяме с предизвикателствата в живота, но и ще сме по-малко разочаровани, следователно по-малко нещастни и пропаднали духом.

Снимки: iStock

Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
Анонимен ( преди 7 години )
МНОГО глупав текст!Хората живеят сега по-добре в сравнение с предишни времена благодарение на тези, които придават голямо значение на живота си, т. е. развивайки заложбите си, създават нови полезни за всички неща, не са основно консуматори и биологични единици.Позитивизмът не е нагаждачество, още по-малко летене в облаците, за тези, които имат дълбок корен....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар