Свободно време

Учени изобретиха ядлива вода (галерия)

Как може водата да се яде?

20.04.2017г. / 11 49ч.
Илияна Николова
Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

 

Замърсяването с пластмасови отпадъци е огромен проблем, пред който е изправена природата. Човечеството замърсява с огромни количества пластмаси и найлонови опаковки, а това е на път да предизвика една от най-големите екологични катастрофи в историята на Земята.

Ето защо екип от учени разработиха ядлива вода. Иновацията е дело на Skipping Rock Lab, а продуктът е кръстен със закачливото възклицание Ooho! (юху!).

Ooho! представлява малко количество вода, обгърнато в ядлива мембрана. Тази мембрана е направена от специален екстракт от водорасли и е напълно ядлива. Разбира се, ако не искате да я ядете можете да я спукате и да изпиете течността.

Не е задължително в мембраните да се съдържа само вода. В тях може да се складират и други течности с вкус, цвят. Мембраната също може да бъде оцветена или овкусена.

Дори да решите да изхвърлите мембраната в природата, след 4-6 седмици тя ще се разгради напълно! От нея няма да остане и следа.

Тази революция в производството на опаковки може да се окаже едно от решенията на проблема с тоновете пластмаси, които изхвърляме всеки ден.

Skipping Rocks Lab е основана от Европейския институт за иновации и технологии заедно с Imperial College в Лондон. Водещата цел на проекта е борбата с пластмасовите и найлонови отпадъци, които замърсяват природата всяка година. Мисията на Ooho! е да спаси природата и да даде старт на едно ново мислене по посока опазване на околната среда.

Вижте снимки на Ooho! в галерията тук.

Коментирай