Свободно време

„Игри на дракони“ – Ян-Филип Зендкер

Втора част от поредицата „Полетът на дракона“

03.09.2017г. / 06 38ч.
Аз жената
Корица: Хермес

Корица: Хермес

Излезе „Игри на дракони“ от Ян-Филип Зендкер. Книгата е едновременно криминален роман и трогателна история за любовта и доверието, изпълнена с любопитни подробности.

за живота в Китай и Хонконг.

След „Шепотът на сенките“, „Игри на дракони“ е втора част от поредицата „Полетът на дракона“, която се радва на сериозен международен успех.

За автора

Ян-Филип Зендкер е роден в Хамбург през 1960 година. От 1990 до 1995 г. работи като кореспондент на немското списание „Щерн“ в Америка, а след това и в Азия до 1999 г. Година по-късно написва първата си нехудожествена книга – „Пукнатините във Великата китайска стена“. Живее в Берлин със съпругата си и трите им деца.

Дебютният му роман „Да чуеш ритъма на сърцето“ се появява на пазара в Германия през 2002 година и без медийна подкрепа се радва на умерен успех. Близо две години по-късно чудото се случва – хората започват да купуват книгата, харесват я и я препоръчват на приятели. Важна роля изиграват и книжарите, които я предлагат на клиентите си като четиво, подходящо и за мъже, и за жени, за млади и стари. В рамките на година само в Германия от „Да чуеш ритъма на сърцето“ са продадени десетки хиляди екземпляри! Почти десет години след романа се появява и продължението му – „Гласовете на сърцето“.

Следващата му книга – „Шепотът на сенките“, слага началото на поредицата „Полетът на дракона“. Тя постигна сериозен успех в Сърбия, Испания, Холандия и Германия. Книгата излезе в България през 2016 г. и беше добре приета от читателите.

Сега Издателска къща „Хермес“ представя втората част от „Полетът на дракона“ – „Игри на дракони“.

За книгата

Пол загърбва миналото и започва нов живот на остров Лама. Живот, в който има място за любовта към Кристин и радостта, която тя му носи. Кристин, подобно на повечето китайци, не е религиозна, но е суеверна. Затова, когато виден астролог ѝ предсказва мрачно бъдеще, тя е силно разколебана дали да продължи да се вижда с Пол. Той, от своя страна, не вярва във влиянието на планетите и звездите и е огорчен от поведението ѝ.

Кристин получава писмо от брат си – Да Лонг, изчезнал по време на Културната революция. Той се нуждае от помощта ѝ, защото съпругата му е тежко болна. Въпреки лошото си предчувствие, Кристин и Пол заминават за селцето в близост до Шанхай, в което Да Лонг живее.

Голяма част от местните и животните са покосени от мистериозна болест. Пол започва разследване, но разкриването на виновника може да се окаже по-опасно от самата зараза.

Ами ако предсказанието на астролога все пак се сбъдне, поставяйки под съмнение всичко, в което Пол някога е вярвал? И изложи на опасност не само връзката му с Кристин, но и живота им?

Интервю с автора

Надявам се, че чрез поредицата „Полетът на дракона“ читателите ще зърнат истинското лице на Хонконг и Китай и ще разберат по-добре хората, които Културната революция е белязала за цял живот

Какво ви вдъхнови да напишете поредицата „Полетът на дракона“?

В продължение на четири години работих като кореспондент на списание „Щерн“ в Азия и имах възможността да опозная Китай и хората там. Смятам, че европейците и американците имат погрешна представа за китайците, която се дължи основно на факта, че те полагат огромни усилия да крият чувствата си пред чужденците. Затова често изглеждат пасивни и сдържани. Но аз имах възможността да се сприятеля с няколко китайци и да осъзная, че нещата далеч не са такива, каквито изглеждат. Че зад всяка история се крие друга история. Ултрамодерните космополитни градове с небостъргачите са само фасада, зад която е скрито истинското лице на Китай. Една необятна страна, в която хората се чувстват несигурни, независимо от натрупаното богатство. Страна, която въпреки бързо развиващата се икономика, остава слаба във вътрешността си. И все още се намира в капан, защото на народа ѝ е забранено да се изправя срещу призраците от миналото си. Надявам се, че чрез поредицата читателите ще зърнат истинското лице на Хонконг и Китай и ще разберат по-добре хората, които Културната революция е белязала за цял живот.

Вие сте известен немски журналист, какво ви накара да се насочите към писателското поприще?

Винаги съм мечтал да напиша книга – като тийнейджър пишех стихове и започвах поне десет романа, но така и не стигнах по-далеч от двайсетата страница. Обезкуражен, се оттеглих за двайсет години – започнах работа по дебютния си роман „Да чуеш ритъма на сърцето“ чак на тридесет и седем! Наистина не знам откъде ми хрумват всички тези идеи, но за мен именно в това се крие магията и мистерията на писателския занаят. За мен писането е приключение, пътуване, на което се отправям с надеждата да науча нови неща и да израсна като личност.

Кои автори са ви оказали най-голямо влияние?

Габриел Гарсия Маркес, Албер Камю, Арундати Рой и Томас Бернхард са само част от авторите, които са ми въздействали и продължават да ме вдъхновяват.

Коя е любимата ви книга?

Не мога да избера само една, прекалено много са. Това е все едно да си избереш любимо дете – невъзможно е.

На книжния пазар от 31 август 2017 г.
Обем: 328 стр.
Издателство: „Хермес“
ISBN: 978-954-26-1722-8
Корична цена: 15,95 лв.

Коментирай