Свободно време

20 малко известни факта за 11 септември

Един от най-трагичните дни в световната история

11.09.2019г. / 07 47ч.
Мария Дуковска
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Днес се навършват 18 години от един от най-трагичните и жестоки атентати в американската история.

11 септември 2001 година е дата, която едва ли има човек на земята, който да не свързва с негативна емоция и голяма мъка.

На този ден загиват хиляди хора, вследствие на няколко ужасни терористични атаки в различни места в САЩ. Най-много жертви загиват в Кулите близнаци в Ню Йорк, Световният търговски център, един от символите на Северна Америка. За атаките се е говорило и изписало наистина много, но днес ще ви запознаем с 20 не толкова популярни факти за този трагичен ден.

  • След 11 септември хора от племето Масай в Кения даряват на САЩ 14 крави, за да помогнат в последствията от терористичните атаки. За Масаите кравата е равна на живот.
  • В деня на атаките, когато целият транспорт извън Ню Йорк е затворен, собственици на лодки и яхти успяват да транспортират над 500 000 души от Манхатън. Уникалният жест става известен като „9/11 Boatlift“ (9/11 Пътуването с лодка).
  • През август 2001-а година, актьорът Джеймс Удс докладва за четирима съмнителни мъже на борда на самолета, с който лети. Властите не предприемат никакви мерки след сигнала му и месец по-късно същите тези четирима мъже са едни от терористите, врязали се в кулите близнаци.

  • Станалото известно предсказание на Нострадамус за атаките на 11 септември всъщност е изфабрикувано от студент в колеж през 1997-а година, чиято цел е била да покаже колко лесно могат да се фалшифицират предсказания на известни пророци.
  • В Израел се намира скулптура, символ на 11 септември, която е изработена от останки от двете кули.
  • През 2002-ра година 15-годишно момче, което се "вдъхновява" от трагичния 11 септември, се врязва със самолет в небостъргач в Тампа, Флорида. Той се оказва единствената жертва в инцидента.
  • Компанията, която притежава Световния търговски център е имала насрочена среща на 11 септември в Кула 1, на която да се обсъдят хипотетични атаки срещу кулите. Срещата обаче била отложена предната нощ, защото един от поканените не можел да присъства.

  • На 11 септември, след като първият самолет се врязва в Северната кула, хората от Южната кула правят опити да излязат оттам, но били посъветвани да останат по бюрата си. Тези, които се опитали да си тръгнат, са били спрени от охранителите точно преди изходите. Около 1120 души умират там.
  • По време на разчистването на кулите близнаци, кучетата участвали в мисията да открият живи хора, успели да намерят съвсем малко оцелели от атаките. Това оказало огромен стрес на животните, защото за тях означавало провал. Някои от спасителите се наложило да се правят на оцелели, за да може кучетата да ги открият и така да повдигнат духа им, за да продължат да търсят наистина живи хора под развалините.
  • Само 1600 души са разпознати от всичките 2749 загинали в Кулите близнаци.
  • На 11 септември успяват да се спасят 4 души, които се намират точно един етаж под този, в който се врязва самолетът в Южната кула на търговския център.

Моментът, в който президентът Джордж Буш-син разбира за атаките. Снимка: Reuters

  • Атаките на 11 септември унищожават произведения на изкуството на стойност над 100 милиона долара, сред които са картини на Пабло Пикасо.
  • Ню Йорк Таймс пише статии, посветени на всяка една от жертвите на 11 септември.
  • Куче водач спокойно и уверено повело собственика си и още 30 човека надолу по стълбите, изминавайки 1 463 стъпки, докато ги изведе от сградата на Световния търговски център. То съумяло да измине цялото това разстояние, без за миг да се заблуди от дима, шума и писъците. Изминавайки половината от дистанцията, срещнали пожарникари, които се отправяли нагоре по стълбите, а кучето спряло да ги поздрави. Когато кучето било вече в безопасност, отново помогнало на заслепена жена от дима, да излезе навън.

  • Единственият американец, който в този ден не е бил на планетата Земя, е астронавтът Франк Кълбърстън, който заснема атаките от Международната космическа станция. По-късно той научава, че пилотът на самолета, който се удря в Пентагона, е Чарлс Бърлингейм, негов съученик във Военноморските сили на САЩ.
  • Една от първоначалните цели на Ал Кайда са били ядрени инсталации в САЩ вместо Световния търговски център. Но терористите се отказват от тези намерения, опасявайки се, че „нещата могат да излязат от контрол“.
  • Атаките от 11 септември стават причина за смъртта на още 1600 души, които загиват в автомобилни катастрофи, защото променили намерението си от това да пътуват със самолет на това да го направят с кола.
  • Над 1100 души са диагностицирани с рак в следствие на излагане на токсини на кота нула, в следствие на атаките.
  • Единственият самолет с разрешение да излети след атаките на 11 септември в същия ден е бил полет от Сан Диего до Маями, превозвайки противоотрова за мъж, ухапан от смъртоносна змия. Той е бил придружен от двама пилоти.
  • Инвестиционна банка загубва 75% от служителите си в атаките срещу Кулите близнаци. Тя осъжда Американ Еърлайнс за небрежност, довела до присъствието на терористи на борда на самолетите им и получава обезщетение от 135 милиона долара.
Коментирай