Днес се очертава последният ден, в който ще се радваме на летни температури. С настъпването на астрономическата есен ще усетим и метеорологичната, според синоптика от TV-MET Петър Янков, съобщава „Труд“.

Чувствителното захлаждане ще настъпи в четвъртък и ще остане осезаемо през трите почивни дни.

„Вчера бяха отчетени стойности между 32 и 37 градуса, днес максималните ще са малко по-ниски – между 30 и 35 градуса, като от вторник започва постепенно понижение на температурите. Чувствителното захлаждане, заедно с чести валежи ще настъпи в четвъртък, когато дневните температури ще се понижат до 18 до 23 градуса“, заяви синоптикът.

В събота времето ще е по-хубаво и температурите леко ще се повишат, но в неделя отново ни очакват типично есенни стойности.

„Тази година метеорологичната есен настъпва заедно с астрономическата, а обикновено я изпреварва с 5-10 дни. Този път обаче захлаждането се случва навреме“, обясни Янков.

Той посочи, че период с нови валежи ще настъпи следващия понеделник и те ще продължат до края на месеца.

Според прогнозите от четвъртък времето ще се развали и по морето и вече няма да бъде подходящо за плаж.

„Нахлуващият вятър ще откаже всички желаещи да почиват по нашето Черноморие“, каза синоптикът Петър Янков. Той предупреди, че в четвъртък в планините над 2 200 метра надморска височина ще превали сняг.

„Тогава вече няма да е подходящо за планински туризъм. Пътеките ще са мокри и хлъзгави, ще е доста ветровито. За любителите на походите времето ще е благоприятно след 3 октомври“, заяви Янков.