Депресията е опасно клинично състояние, което може да доведе до сериозни физиологични изменения, заболявания, трудности в общуването и дори смърт.

Съвременният цивилизован свят бележи небивал ръст в случаите на депресия. Много хора страдат от депресия без да подозират.

В рубриката „Знаете ли, че...?“ ще ви запознаем с някои факти за депресията.

Приблизително 350 милиона човека от всички възрасти страдат от депресия в цял свят.

5 вида памет, които всеки човек притежава

Жените са почти 2 пъти по-склонни да изпаднат в депресия от мъжете.

Плацебо медикаментите имат около 31-38% ефективност в борбата с депресията. За сравнение антидепресантите имат между 46 и 54% успеваемост, което показва сходността в успеха на двата начина за лечение.

Депресията може да ви накара да сънувате 3 или 4 пъти повече от обикновено.

Тежките форми на депресия могат да ви накарат да остареете по-бързо, ускорявайки стареещите процеси в клетките.

1 от всеки 8 юноши в САЩ страда от депресия.

Изследванията показват, че комедиантите и забавните хора, които непрекъснато се шегуват много по-често изпадат в тежка депресия от останалите. Те са и сред хората, които най-често завършват живота си със самоубийство.

В днешно време е 10 пъти по-вероятно човек да страда от депресия за разлика от 1945 година, сочат проучвания по темата.

Хората, прекарващи повече време в интернет са няколко пъти по-склонни да изпаднат в депресия.

Знаете ли, че... в Дубай няма престъпност?

Още по темата

Исландия е една от „най-депресираните държави“. Тя е на първо място по употреба на антидепресанти.

Някои животни също показват поведение, присъщо за депресията. Сред тях са слоновете и шимпанзетата, при които се проявяват дори симптоми на посттравматичен стрес.

Благодарността и признателността са двете чувства, които провокират най-силна секреция на допамин и серотонин. Те са най-мощните природни антидепресанти.

Леките упражнения и двигателна активност могат да намалят епизодите на тежка депресия в бъдеще, въпреки че няма доказателства да могат да лекуват напълно състоянието.

В Белгия е напълно законно хора с депресия, биполярно разстройство, аутизъм и други ментални заболявания да пожелаят да бъдат евтаназирани.

Жените, които са употребявали противозачатъчни таблетки в миналото са много по-склонни да развият депресия от тези, които не са.

10% от мъжете развиват следродилна депресия.