Свободно време

3 въпроса на интервю за работа, за които да сте подготвени

От отговорите ви зависи дали ще бъдете наети

12.01.2018г. / 13 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Думите, с които ще се представите на интервю за работа, са от решаващо значение дали ще бъдете наети или не. За да провокират и проверят мисленето ви, интервюиращите ще ви зададат редица въпроси, с които да оценят реакциите ви и способността за представяне на личностните качества.

Кои са най-често задаваните провокативни въпроси на интервю за работа и как е най-добре да отговаряте на тях?

Защо да ви наемем?

Тук не е моментът да отговаряте с хвалебствия за себе си, просто защото смятате, че сте страхотни. Няколко грешни изречения в тази посока могат да отрежат пътя ви към тази компания.

Забранени фрази по време на интервю за работа

Най-доброто, което можете да направите е да изтъкнете своите постижения, с които сте допринесли за развитието на предишната компания или фирма, в която сте работили. Работете с цифри, подплатете казаното с фактически доказателства.

Изтъкнете и личностните си качества, например „умея да мотивирам екипа“, „вдъхновявам с...“, „след като направя грешка я признавам и планирам стъпките за нейното поправяне по определен начин“.

За интервюиращия е важно да се докосне до мисленето ви като индивид и като част от екипа. Така ще спечелите позитивни точки.

Защо вие сте най-добрият избор за тази позиция?

Тук е моментът, в който можете да наблегнете на всички позитиви в резюмето си. Акцентирайте на постиженията си, на способностите за справяне в кризисни ситуации, на успехите и мотивацията ви.

Топ грешки, които допускаме при започване на нова работа

Предварително се запознайте с подробности за компанията, характеристики на позицията, за която кандидатствате и уменията и знанията ви, които най-добре ще развият ролята ви във фирмата.

Така интервюиращият ще излезе от срещата с вас готов да ви предложи конкретна оферта, което е и вашата цел в крайна сметка.

Защо искате да работите при нас?

Много провокативен въпрос, на който в никакъв случай не трябва да отговаряте с: „Защото съм подценен в предишната ми служба, заплатата ми не стига, нямам повишение от няколко години, а колегите са доста некомпетентни!“

Това е най-грешният и неприемлив от един работодател отговор. Избягвайте го, дори това да е самата истина.

Тук е мястото да изтъкнете информираността си относно компанията, в която кандидатствате. Прочетете малко повече информация за разширяването на пазарите, към които тя е ориентирана. Мислено подредете ролята си в този бъдещ процес и я представете пред интервюиращите. Неминуемо ще направите добро впечатление с проактивното си мислене.

Коментирай