Свободно време

7 спиращи дъха преживявания във Виетнам

Невероятни приключения ви очакват в екзотичната страна

09.02.2018г. / 14 16ч.
Мария Дуковска
7 спиращи дъха преживявания във Виетнам

Посещението на Виетнам е незабравимо преживяване само по себе си. Потопете се в спиращата дъха природна красота, завладяващата местна култура, топло гостоприемство и вкусна кухня, която съперничи на всички в Югоизточна Азия, и може да се предвиди, че тази страна ще ви преобрази завинаги.

Избрали сме 7 спиращи дъха преживявания във Виетнам, които ще ви обогатят интелектуално и духовно, и ще ви оставят спомени за цял живот.

Вълнуващите дестинации са представени в рубриката „Околосветски компас“ на „Околосветско“ по Bulgaria On AIR и туристическа агенция Posoka.com.

1. Круиз около залива Ха Лонг

Варовикови острови и множество скали, издигащи се от тихите, смарагдови води на залива, превръщат защитеното от ЮНЕСКО морско пристанище на Halong Bay, в незабравима гледка.

Атракцията, чието име се превежда като „където драконът се спуска към морето“, се намира на североизточния бряг на Виетнам и е най-добре да се изследва с лодка. От каяк обиколки до луксозни круизи за една нощ, има много пътувания, от които можете да избирате.

Легендата гласи, че някога дракони са слезли от небесата и от силните струи нефритови капки, които паднали във водите на залива Халонг, се образували хиляди острови и островчета, за да защитят залива и живеещите край него хора от нахлуващи грабители.

2. Обиколка на плаващ пазар

Забравете музеите – обиколката на един вековен виетнамски плаващ пазар е най-добрият начин да се потопите в местната култура. От интимни и спокойни, до големи и оживени, много от тях се разрастват около делтата на Меконг, в Югозападен Виетнам, където животът е неразривно свързан с реката.

Земеделците от близките села се събират всяка сутрин, за да продават плодове, зеленчуци, цветя и занаятчийски предмети на лодки. Тази цветна, хаотична сцена отразява идентичността, начина на живот и традициите на водната цивилизация на делтата.

Търговията обикновено започва от сутринта (около 4 или 5 часа сутринта) и продължава до обяд, така че е разумно да пристигнете колкото се може по-рано, за да станете свидетели на това зрелищно събитие в разгара си. И не се притеснявайте за закуската, има редица малки заведения, превърнати в мобилни кафенета, където можете да си купите традиционна юфка, супа и кафе, за да се насладите на пътя.

Най-големият и най-известен плаващ пазар в Делтата на Меконг е Кай Ренг, близо до град Кан То, но Cai Be в провинция Тиен Гианг или Phung Hiep в град Нга Бей също са завладяващи.

3. Отдайте се на виетнамското гостоприемство и финес


Няма по-добро място за почивка и релакс в изискана и луксозна атмосфера от такова в някои от красивите хотели.

Едно такова място е пищният хотел Reverie Saigon в сърцето на град Хошимин Сити (известен още като Сайгон), където стаите са покрити с великолепни венециански тъкани, а плувният басейн на 6-ия етаж предлага подводни звукови и светлинни изложби.

Неговият дворцов интериор носи подписа на най-добрите италиански дизайнери, така че не е чудно, че баните са облицовани с красив мрамор, а леглата са облечени в изискани платове „Фрет“. Таваните са украсени с ръчно изваяни порцеланови полилеи.

Като един от най-луксозните хотели във Виетнам, Reverie Saigon отвежда престоя ви на едно ново ниво на удоволствие с успокояващи аюрведически спа процедури, блестящ флот от луксозни автомобили (Bentley, Maybach и Rolls-Royce Limited edition Phantom Дракон), за да ви закарат в града, когато сте в настроение за пазаруване или разглеждане на забележителности.

4. Посетете село Hill-Tribe Village

Виетнам е дом на повече от 50 отделни етнически групи, всяка със своя уникален език и обичаи. Тези интригуващи малцинствени общности живеят в най-отдалечените планински райони на страната, включително Централните планини и далечния север, и с толкова много обиколки на хълмовете, можете лесно да получите представа за ежедневието им и завладяващите вековни традиции.

За още по-дълбок културен обмен, има и възможност да се съчетаят приключенията за преходи с домашни любимци. Прекарвайки нощта в приветливите си селски жилища, дегустацията на автентични регионални ястия, носенето на колоритните им ръчно изтъкани костюми и изучаването на занаятите им е вдъхновяващо преживяване, което ще ви остави да се движите, обогатявате и образовате.

Главната дестинация за трекинг на хълма в Виетнам е Сапа, където епичната природа и истинската култура на племето се съчетава невероятно.

5. Разгледайте оризовите тераси на Mu Cang Chai

Трекингът над оризовите тераси във Виетнам задължително трябва да го впишете в списъка си с неща, които да направите. Никъде няма по-красиви, отколкото в селския район на Mu Cang Chai в северозападната провинция Йен Баи.

Невероятните пейзажи на района, с живи терасовидни оризови полета, които се спускат надолу по планинския склон, ще успокоят духа ви и ще изпълнят сърцето ви с радост. Тук пейзажът е тих и вдъхновяващ, като ви оставя в мир и спокойствие, сякаш всичкият хаос и напрежението на ежедневието са се стопили на заден план.

Ако искате да видите оризовите тераси в цялата им изумрудена зелена слава, планирайте посещението си в средата на реколтата (юни – септември). Времето за прибиране на реколтата е от септември до началото на октомври, когато полетата блещукат в ярки нюанси на жълто, и е невероятно.

6. Опитай виетнамската кухня

Виетнамската кухня е изключително разнообразна и по нищо не отстъпва на китайската. И тук оризът е на първо място в националното меню – има десетки различни видове ориз, които се приготвят по различни рецепти. Голямо разнообразие на виетнамската кухня може да ви предложи ресторант Сен Тай Хо, където предлагат 72 вида ястия. Супата „фъ“ е типично местно ястие, което много виетнамци предпочитат. Тя се приготвя от телешко месо, фиде и подправки и задължително се яде много гореща и люта.

Ако искате съвсем да се потопите във виетнамския бит, опитайте пържените сармички „нем“, които са голям специалитет или пък някои от разнообразните ястия от прясна риба и други морски продукти. Характерно за виетнамската кухня е смесването на сладки и кисели вкусове, в комбинация с екзотични подправки.

7. Разходка с рикша „тук-тук“ в Ханой


Когато сте във Виетнам, непременно трябва да посетите столицата Ханой и да си направите разходка с рикша „тук-тук“ из стария търговски квартал.

Ще се разходите из улички на занаятите, сред които уличка на среброто, на хартията, на коприната, на подправките и на билките, на сладките, на бамбука и на цветята и т. н. По време на обиколката си няма как да не обърнете внимание на навика на виетнамците да прекарват по-голяма част от деня си на самата улица. Самият квартал е уникален събирателен образ, който илюстрира цялата култура и със сигурност ще бъде интересно изживяване за всеки турист.

Снимки: iStock

Коментирай