Замисляли ли сте се как реагирате, когато някой ви прави комплимент? Повечето хора изпитват известно неудобство от получените похвали и одобрителни думи, заради което започват да говорят куп омаловажаващи успехите им неща.

Вместо тях е най-добре да кажете само „благодаря“ и да се насладите на овациите, които получавате. Дори да сте скромна личност, която не обича особено комплиментите, трябва да се научите да ги приемате с благодарност, а не да подценявате качествата, които друг е видял у вас.

Комплименти, които всеки мъж иска да чуе

Кои са нещата, които казваме често, когато получаваме комплимент, а не трябва?

„Наистина ли? Имах чувството, че съм казала „в смисъл“ поне милион пъти по време на презентацията!“

Когато шефът или някой колега ви направи комплимент за добре свършената работа или прекрасно изнесената презентация, приемете похвалите. Не започвайте да изваждате наяве всички негативи, които сами сте забелязали в представянето си. Може човекът отсреща да не ги е забелязал, а може и те да са преекспонирани във вашето съзнание.

Във всички случаи е най-добре да благодарите, да се усмихнете и даже леко да си вирнете носа.

„О, това не е вярно!“

Когато някой ви казва, че изглеждате страхотно, имате чудесна нова блуза или косата ви е красива и буйна, не казвайте, че не е вярно. Дори да сте убедени, че не изглеждате добре, не възразявайте. Въпреки че не си падате по комплиментите или пък се съмнявате в чара си, не хвърляйте допълнителен акцент върху неубедеността си. Кажете благодаря и продължете.

Още по темата

10 признака да разберем, че той е влюбен

„Просто направих всичко, което пише в рецептата“

В случаите, в които някой харесва ястието, което сте приготвили, той хвали вас, а не рецептата. Не отдавайте успеха си само и единствено на описанието на гозбата, защото все пак някой друг вероятно би оплескал манджата въпреки точните указания. Така че, радвайте се на готварския си талант.

„Децата ми не са толкова добре възпитани като твоите“

Подобни реплики по-скоро биха били възприети като неискрени, отколкото като начин да върнете жеста.

Нервно и несвързано говорене

Ако винаги започвате да бъбрите несвързани и глупави неща след като получите комплимент, то е вероятно, защото смятате, че не го заслужавате. Осъзнайте поведението си и се опитайте да го коригирате, защото хората около вас инстинктивно ще започнат наистина да ви подценяват.