Свободно време

Признаци, че околните ви смятат за нечувствителна личност

Как да повишите емоционалната си интелигентност

25.02.2018г. / 05 09ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако сте забелязали, че реакциите на хората наоколо ви издават тяхното хладно отношение към вас, то е вероятно защото ви смятат за нечувствителна и сурова личност, лишена от някои човешки емоции.

Понякога действията на човек карат околните да си вадят погрешни изводи. А понякога са си чистата истина.

Знаците, че се срещате с емоционално интелигентна личност

Ако смятате себе си за чувствителна личност, но не можете да си обясните реакциите на хората, вижте кои грешки допускате в поведението си. Вероятно те са в основата на погрешното впечатление, което оставяте.

Повишавате тон

Може само така да си говорите, да имате буен темперамент или да не умеете да броите поне до 10 преди да изкажете несъгласие, но това не ви прави нечувствителни. Околните обаче може да си извадят погрешни заключения. Укротете нрава си.

Не обръщате внимание на езика на тялото

Ако в някои случаи езикът на тялото ви подсказва повече нежелание за общуване, отколкото обратното, то вероятно колегите и познатите ви ще ви сметнат за корава личност, която не желае да обменя опит и мисли с другите. Вероятно само приятелите ви са наясно, че това не е така.

Не сте отворени за мнението на другите

Хората приемат много лично отхвърлянето на мнения и тези. Тъй като човекът е егоистично същество, всеки има нужда от съглашателство, за да се чувства приет от групата. Ако често реагирате остро, отхвърляйки мнението на другите и налагайки своето, неизменно ще ви сметнат за суров човек, лишен от чувства.

Формата на лицето издава личността

Не си спомняте имената на хората

По правило само хората, на които не им пука за останалите, не си дават зор да запомнят имена, позиции, длъжности, лица. Те сякаш са над тези неща. Обаче зад тях се крие личност, която копнее да е значима.

Не мислите преди да говорите

Премисляйте преди да кажете каквото и да било, защото никога не знаете как реакцията ви може да нарани някого, независимо дали става дума за колега или близък.

Забравяте златното правило

„Не прави това, което не искаш другите да правят на теб!“ Това правило трябва да звъни в ушите ви винаги преди да кажете някоя тежка дума.

Коментирай