Свободно време

4 начина да излезете от зоната си на комфорт

Предизвикайте себе си в името на успеха и щастието

15.03.2018г. / 10 44ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Страхът от неизвестното, от провала ви спира да се развивате, да правите неща, които не сте смятали, че умеете. Когато предизвикате себе си и излезете от зоната си на комфорт, успехите са още по-сладки, независимо дали става въпрос за професионалния ви или личния живот.

За много хора зоната на комфорт е спасителният пристан, на който предпочитат да пуснат котва, отколкото да преследват целите и щастието си.

5 сигурни знака, че обичате да сте сами

Мнозина от нас се боят да напуснат удобството си, най-вече що се касае до работата и интимната връзка, защото това са двете области от живота, в които функционираме през по-голямата част от ежедневието си и които осмислят битието.

Многобройните изследвания доказват, че търпението и примиренческото поведение не носят нищо добро, най-малко щастие. Ако изпитвате някаква неприязън към работата или партньора си, предизвикайте се и излезте от зоната си на комфорт. Не знаете как? Вижте някои доказани начини.

Позволете си да сте начинаещ 

Поемането на първоначалния прилив на тревога при смяна на комфортната зона всъщност е полезно за вас. Скоро след това тревогата ще бъде успокоена, след като откриете опорни точки в новата непозната атмосфера.

Приемете, че е нормално в началото на което и да е начинание да се чувствате като начинаещ. Ако постигнете този мир със себе си, ще се убедите колко по-лесно ще се справите.

Разиграйте историята предварително 

Напишете сценарий в главата си. Така ще сте се подготвили с опорните точки, които ви предстоят. Подготвеността е най-добрият приятел срещу стреса в нови ситуации. Макар да се подготвите само за част от историята, пак ще ви е от полза.

Свързани статии

Фокусирайте се върху това, което със сигурност знаете

В нова обстановка, най-вече работна, човек винаги се чувства неловко в началото. Колкото и непознато да ви е попрището, в което сте решили да се изявявате, все нещо от предишния ви опит би ви било от полза.

6 знака, че сте силна личност

Наблягайте на нещата, които знаете и можете. Те ще ви помогнат да се адаптирате към новостите, за да излезете по-бързо от стресовата зона.

Изявявайте благодарност

Отбелязването, че някой ви е помогнал, не само е проява на доблест, но и на смелост. С благодарността признаваме, че сме имали нужда от помощ и че някой ни я е предоставил. Работната среда може да бъде коварна.

Винаги ще се намерят немалко колеги, които ще изтълкуват молбата за помощ като слабост, незнание, невъзможност за справяне с проблемни ситуации. Не позволявайте това да попречи на вашите успехи. Възползвайте се от всяка възможност да почерпите нови знания и умения. Резултатите ви ще говорят вместо вас.

Коментирай