Всяка професия е различна и има специфични изисквания, но все пак повечето ръководители търсят сходни качества и умения за работа в своите служители. Можете да се избавите от излишния стрес в работата, ако сте наясно с очакванията, които работодателят ви има към вас. А част от тях съвпадат за почти всички шефове.

Бъдете постоянни

Съвсем нормално е да имате пикове и спадове на вашата продуктивност в работата, но най-добре е да се опитате да поддържате едно стабилно ниво на представяне. Шефът да знае, че може да разчита на вас и вашия баланс в изпълнението на задачите.

Гледайте голямата картина

Преди да напишете някой гневен имейл до шефа или някой колега, помислете дали можете да разрешите проблема си сами, без чужда намеса. Опитайте се да видите голямата картина, целта на компанията, преди да предприемете разговор с ръководството.

>> Признаци, че имате нужда от отпуск <<

Бъдете подготвени

Това, което всеки началник очаква от своите служители е да са подготвени за срещи и да идват навреме за тях. Не подценявайте нито една оперативка и се стремете винаги да сте подготвени да участвате активно в нея. Това ще направи добро впечатление на вашия шеф и ще създаде положително мнение за вас.

>> Начини да се справим със злобните колеги в офиса <<

Появявайте се на фирмени събития

Някои хора не обичат прекалено да се социализират на работното си място, но ако искате да направите добро впечатление на шефа си, ходете от време на време на фирмени мероприятия. Така ще покажете на работодателя си, че ви е грижа за фирмата и екипа. Със сигурност шефът ви ще забележи, ако отсъствате, затова просто се появявайте от време на време, ако не искате да ходите всеки път.

>> Какво да правите, ако блокирате по време на интервю за работа <<

Изказвайте мнение

Ако не сте доволни от нещо или пък сте много щастливи от работното си място, от проектите, с които се занимавате и екипа ви, просто го споделете. Ръководните кадри ще оценят високо това, че изразявате смело позицията си. Разбира се, внимавайте с негативните забележки и не стигайте до крайност нито с тях, нито със суперлативите.

>> Начини, по които работата ви убива <<

Поемайте инициатива

Ако видите, че има пропуски в някой проект, а вие можете да повлияете положително, предложете да се заемете. Поемете инициативата и бъдете сигурни, че това е добре за вашия имидж във фирмата.

Бъдете честни

Лъжата никога не може да ви е от полза в работата, затова се постарайте да бъдете честни с колегите и шефовете си. Вашата откровеност ще бъде оценена достойно, бъдете сигурни.

>> 20 от най-често задаваните въпроси на интервю за работа <<

Бъдете екипен играч

 Най-добре за вас е да имате индивидуални успехи, тъй като те показват безспорно качествата ви, но понякога се налага да играете в един отбор с колегите си. Не се делете и не ги игнорирайте, участвайте в общи проекти. Това показва на ръководството, че вие умеете да общувате и това ще е само от полза на фирмата.

>> Забранени въпроси по време на интервю за работа <<

Изпълнявайте обещанията си

Когато сте дали дума, че ще спазите определен срок и че ще изпълните дадена задача или проект, дръжте на обещанието си. Покажете, че поемете ли отговорност, правите всичко възможно да изпълните дадената дума. Това се цени високо от всеки работодател.

Показвайте благодарност

Всеки обича да се чувства високо оценен и признат от колегите си. Затова не се колебайте да изразявате благодарност към ваши колеги или началници, когато това е заслужено, разбира се. Ако на вас се случи да ви се благодари за услуга или пък добре свършен проект/задача, покажете емоция и отношение.