Здраве и красота

Начини, по които работата ви убива

Неизбежно зло, от което организмът страда

09.03.2018г. / 15 10ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Работната среда е необходимо зло. Хората трябва да се издържат, работейки, но невинаги условията и спецификата на работата е полезна за здравето им. В повечето случаи работната среда крие рискове, които водят до редица физически, психически и емоционални проблеми.

Как работата може да ни убива бавно и неусетно?

Продължително седене

Много професии в нашето съвремие изискват работа в седнало положение в продължение на часове. Редица изследвания по темата доказват, че продължителното седене е крайно пагубно за организма, защото увреждат сърдечносъдовата, нервната системи, мускулите, функциите на някои вътрешни органи. В допълнение седенето часове наред увеличава риска от наднормено тегло и диабет няколко пъти.

Работното място ви убива бавно, но сигурно!

Изкривените пози, които заемаме на стола

Продължителното седене инстинктивно ни кара да заемаме странни пози, докато седим на стола пред компютъра. Някои хора извиват гърба си напред, подпирайки се на лакти. Други качват краката си на стола, като ги затискат с тяло. Тези, както и много други вредни пози, които заемаме, седейки на стол, причиняват изкривявания на гръбнака, гръдния кош, врата и крайниците, които водят до силни болки.

Използването на изправено бюро

През последните години на мода се появиха алтернативните на седящите бюра или така наречените „изправени бюра“. Те са полезни от гледна точка на това, че намаляват риска от наднормено тегло, сърдечносъдови заболявания и диабет, но пък крият други рискове – от травми.

Изследвания от 2013 и 2015 година показват, че този начин на работа в изправено положение увеличава риска да паднете, оплитайки се в кабели или спъвайки се в други офис предмети и мебели.

Освен това продължителното стоене в изправено положение крие и друга опасност – от поява на разширени вени и тромбози.

Работата на компютър вреди не само на очите

Всеизвестен факт е, че взирането в екрана на компютъра през целия ден уврежда очите. Но също така се оказва, че ежедневната работа с умната машина за повече от няколко часа води до висок холестерол, висока кръвна захар, депресия, тревожност и безсъние.

Мотивационните срещи депресират 

Изследване от 2016 година показва, че дори работодатели и компании, които смятат, че позитивните и мотивиращи срещи между служителите да са хубаво нещо на пръв поглед, резултатът е негативен.

5 златни съвета как да избегнем конфликт на работното място

Специалисти по трудова психология, участвали в изследването смятат, че когато едно добро намерение за позитивна практика на работа бъде препоръчано или наложено от ръководството, то автоматично губи позитивния си ефект.

Феноменът и по-скоро иронията се дължи на факта, че когато хората биват подтикнати да правят каквото и да било, макар и позитивно, то автоматично ги кара да се чувстват депресирани.  

Свързани статии

Кои са останалите начини, поради които работната среда ви убива?

  • Лошият въздух, причинен от изкуственото отопление на климатици и лошата вентилация
  • Работата повече от 55 часа седмично с удължени дежурства води до повишен риск от инсулт и инфаркт 
  • Работата за лош началник, който създава напрежение в работната среда, повишава риска от депресия и тревожност
  • Допълнителните работни часове за по-голяма заплата или бонуси предразполагат към наднормено тегло и хормонални промени
  • Нощните смени предполагат намалено излагане на слънчева светлина, което води до дефицит на витамин D и други важни за здравето компоненти
  • Клавиатурата и мишката увеличават риска от заразяване с бактерии, причиняващи не само кожни, но и вътрешни заболявания
  • Така наречените „open space“ или отворени работни пространства увеличават риска от вирусни инфекции, стрес, тревожност, депресия, бърнаут, инфаркт, инсулт.
Коментирай
0 rate up comment 1 rate down comment
.... ( преди 6 години )
Здраве и красота
Свободно време