Свободно време

12 мъдри начина да започнете разговор

Разчупете обстановката

25.09.2018г. / 10 30ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Общуването за едни е лесно, за други е истинско предизвикателство. Независимо дали сте общителна личност или не, едно е важно – да правите добро първо впечатление и да знаете как мъдро да започвате разговор, така че да си създадете приятни и ценни контакти.

Как да започнете разговор, така че събеседникът ви да пожелае да го продължи? 

1. Поискайте помощ 

Не можем да проведем конструктивен разговор

Попитайте нещо, опитайте се да уточните или разясните определен казус, поискайте помощ. Така ще предразположите другия човек да продължи разговора. Ще му стане приятно, че мнението и помощта му са поискани и ще се постарае да ви помогне.

2. Направете комплимент извън външния вид 

Най-честите комплименти, които в много случаи са неискрени и това си личи, са свързани с външния вид. Някои хора ги смятат за повърхностни и сякаш не ги взимат на сериозно. Ако искате да направите истински забележим комплимент, който да предизвика разговор, похвалете черта от характера, реакция или нещо друго, което ви е направило силно впечатление.

3. Изтъкнете споделен интерес 

Човек най-добре се вписва в компания, когато открие общи интереси. Използвайте ги като оръжие за започване на разговор.

4. Дръжте се непринудено, не дръзко 

Инстинктивно хората се отдръпват, когато някой срещу тях има твърде агресивно поведение, старае се да доминира още от самото начало, налага мнението си, критикува. Избягвайте такива методи за общуване и се придържайте към ведрото и позитивно излъчване, което не съди околните, а ги приема.

Как да се превърнете в пълноценен слушател?

5. Питайте за мнение 

Така ще накарате човека до вас да се чувства значим. Ще се включи в разговора, ще ви даде идеи, ще сподели опит. Всичко това приобщава и сплотява.

Коментирай