Свободно време

Признаци, че работите в отровна среда

Струва ли си да търпите?

27.09.2018г. / 11 11ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дори да се занимавате с мечтаната си работа, офис обстановката би могла да се окаже истински нездравословен сблъсък, който да ви тласка надолу. Ако не се чувствате щастливи на работа, ако се трупат все повече и повече физически и психически проблеми, които да решавате, ако усещате натиск или нежелание да се появите в офиса, вероятно средата, в която работите, е твърде токсична за вас.

Какви са признаците за това?

Работният ви товар е нереалистичен

Шефът ви непрекъснато ви дава нови и нови задачи преди да сте приключили с предходните. Ангажиментите ви непрекъснато се умножават, което ви създава усещането, че не можете да се справите. А ако и шефът ви натяква, че не сте се справили, това допълнително увеличава напрежението.

Интимност с колега – какво може и какво не?

От вас се очаква да работите повече часове

Договорили сте се за 8-часов работен ден например, но от натиска на шефа ви излиза, че от вас се очаква да работите повече, ако това се налага. Не се поддавайте. В някои случаи наистина не е лесно да настоявате за спазване на правилата от страх, че ще изгубите работата си. Знайте обаче, че ако се чувствате зле на работа, една от причините може да е именно стремежът за прекалена експлоатация от страна на фирмата.

Чувствате се особено напрегнати по време на работния ден

Дори да се справяте добре, дори да сте доволни от заплатата си, нещо ви кара да се чувствате зле, да сте напрегнати, да имате чести главоболия, стомашно-чревни проблеми. Това са само част от физическите и емоционалните признаци на тревожност, породена от нездравословна работна среда.

Налице е тормоз, наричане с разни имена от колеги, унижение

За съжаление, не само децата в училище тормозят другите по този начин. Някои възрастни се държат като деца на работа. Ако колега ви е нарочил и прави злобливи коментари по ваш адрес, обижда ви или прави неприятни намеци, нарича ви с обидни прякори или отявлено подиграва методите ви на работа пред другите, това е един от най-силните фактори за това да страдате от тревожност и безпокойство. Всичко това показва без съмнение, че работната ви среда е токсична и трябва да я смените скоро.

11 неща, които колегите ви тайно искат да ви кажат

Колегите ви клюкарстват зад гърба на другите

Ако сте от хората, които трудно понасят злословенето и злобливите коментари, дори те изобщо да не се отнасят за личността ви, вероятно тези лоши навици на колегите ви правят средата неподходяща за вас. Ставате свидетели на обсъждане на колеги. Това ви кара да се чувствате неловко и ви дразни. Започвате да чувате и разни неприятни неща по ваш адрес от колеги, които се представят за ваши приятели в офиса. Примерите са много. Ако се чувствате напрегнати от този факт, сменете работното място.

Свързани статии

Под натиск сте да обядвате задължително с екипа

Прекарването на време с колегите ви би трябвало да е приятен момент от работния ден, а не да преминава под натиск. Ако шефът ви кара насила да се движите като компактна маса както в офиса, така и извън него, това вероятно повишава многократно нивата на стрес в организма и ви кара да усещате тревожност.

Как да се сближите с колегите?

Шефът или колегите ви имат нисък морал

Ако вашата ценностна система не ви позволява да лъжете, мамите, лицемерничите, да правите заговори зад гърба на колегите, да съучаствате в конспирации срещу други колеги, вероятно ще се чувствате зле, ако сте попаднали в подобна среда.

Непрекъснато ви критикуват

Когато критиката е градивна, това е полезно и за двете страни. Но когато е целенасочена и имаща за цел да ви срине, това е тормоз на работното място.

Коментирай