Свободно време

5 начина да се справите със страха от летене

Как да пътувате приятно във въздуха

03.10.2018г. / 12 28ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Авиофобията е много често срещана. Страхът от летене пречи на доста хора да се отпуснат и да прекарат времето си във въздуха по приятен начин. Модерният авиотранспорт се разширява с всяка изминала минута в днешно време. Това дава възможност за непрекъснатото му усъвършенстване и подобряване не само на комфорта на пътниците, но най-вече на безопасността.

Въпреки че много хора знаят това, те продължават да се страхуват по време на полет. Този страх е наистина базов, защото като човешки същества сме свикнали да се чувстваме най-сигурни, когато сме стъпили на земята.

Опасно ли е пътуване със самолет по време на бременност

Интересното е, че всеки ден се качваме на автомобила си по няколко пъти и то без да се замисляме за опасността, която наземните пътища и другите шофьори крият.

Статистиките говорят, че многократно повече хора губят живота си при катастрофи с наземен транспорт, отколкото с въздушен. Въпреки че знаят това, някои хора просто не могат да спрат да се паникьосват, когато се качат в самолет, камо ли ако той влезе в турбулентна зона.

Кои са начините да се справите със страха от летене?

1. Избирайте мястото си в самолета внимателно.

Преценете къде се чувствате най-спокойни – откъм пътеката, в средата или до прозореца. Анализирайте миналия си опит и решете на кое място сте пътували най-приятно. Някои хора са по-спокойни, ако са в близост до аварийните изходи. Други предпочитат да са по-близо до кабинния екипаж.

Кевин Кели, капитан първи ранг от американските авиолинии споделя пред rd.com, че според неговия опит много хора се чувстват по-добре, когато летят максимално близо до пилотската кабина. Мисълта, че са близо до водачите на самолета ги кара да се успокояват.

Друг фактор според него е по-малкото друсане при завои и турбуленция в предната част на самолета. Откъм опашката маневрите се усещат по-настойчиво.

Разбира се, ако имате възможност купувайте си билет в първа класа. Местата в първа класа включват допълнителни одеяла, възможности за развлечение и осигуряване на максимален комфорт по време на полет, които помагат.

2. Не позволявайте на турбуленцията да ви плаши.

Съвременните летателни машини са конструирани така, че турбуленцията да е най-малкият им проблем. Всъщност тя не е нищо друго освен разместване на въздушни маси, които предизвикват силна тревожност у страдащите от авиофобия, но реално не представляват опасност за самолета.

Стари части на самолети, превърнати в мебели (галерия)

Нормално е да се страхувате от друсането или пропадането на самолета, но модерните машини са проектирани да устоят на далеч по-страшни обстоятелства във въздуха. Следващия път, когато преминете през турбулентна зона по време на полет си спомнете, че самолетът няма да се разпадне на парчета току-така.

Свързани статии

3. Носете със себе си средства за успокояване.

В ръчния си багаж имате право да носите лекарства от първа необходимост, включително и успокоителните, които ползвате. Препоръчително е да не са особено тежки медикаменти. Опитайте с някои лекарства на билкова основа, които ще ви отпуснат.

Не забравяйте да си вземете и развлекателни занимания – музикален плейър, DVD, книга за четене или си свалете любимия подкаст, който да слушате по време на полет. Направете всичко възможно да отвличате вниманието си от страха от летене.

4. Дишайте дълбоко.

Дълбокото дишане наистина помага за успокояване на нервната система. Освен това допринася за освобождаване от натрапчивите мисли и редуцира нивата на стрес в организма.

5. Опитайте да пренастроите съзнанието си.

Не се поддавайте на фобията, защото тя ще ви погълне. Опитайте се да мислите трезво и да не разигравате мрачни сценарии в главата си без да имате повод за това. Не забравяйте, че ако избягвате всячески летенето, това няма да ви помогне да се справите със страха.

Коментирай
7 rate up comment 0 rate down comment
Бъгчо ( преди 5 години )
Като цяло, относително безполезна статия. Казвам го като човек, който се бори с аерофобията си от години.1. Избора на място е важен. Но най-малко друса около средата на самолета, където са крилата (това, което тържи самолета във въздуха и го управлява), а не най-отпред.Предимствата най-отпред са за качване и слизане2. "Не се плаши" не помага при фобии. Фобията е ирационален страх, то не е под моя контрол3. Носете "успокоителните, които ползвате"? Това може и да е традиция в щатитие (от където, вероятно, е преведена статията), но тук никой няма готови успокоителни "по принцип". Иначе да, помагат, но с рецепта от психиатър.Опитвал съм да се разсейвам с книги, музика, филми... понякога става, но в повечето случаи съм твърде нащрек.4. Това помага, в по-леки случаи, но трябва практика. 5. Пълна глупост. Емпирично е доказано, че човешкия мозък не можа да изпълнява отрицателни инструкци. Например какво става ако ти кажа "не мисли за розов слон" - какво се появява в съзнанието ти?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар