Свободно време

Седем необикновени деца и техните герои на мисия

„Супердеца на мисия“ цели да надникнем отвъд затрудненията на децата с увреждания, към техния потенциал, мечти и идеи, не по-различни от тези на връстниците им

30.10.2018г. / 08 06ч.
Аз жената
Снимка: Parakids

Снимка: Parakids

Някога представяли ли сте си себе си като герой от вълнуващо приключение? Как бихте изглеждали и как би протичал един ваш геройски ден?

Точно тези въпроси Almost a Brand задават на седем необикновени деца със специални потребности, спортуващи с ParaKids. А приказното им въображение оживява с помощта на седем талантливи български илюстратори, които се отзовават и илюстрират техните герои.

Мисията на съвместната им инициатива, „Супердеца на мисия“, е да надникнем отвъд затрудненията на децата с увреждания, към техния потенциал, мечти и идеи, не по-различни от тези на връстниците им.

Тошко (9 г.), например, си представя себе си като пътуващ ветеринар-вълшебник. Прилага комбинирано лечение – медицина плюс вълшебство. Има специална линейка – подвижен кабинет с перденца. В реалния живот е малко особняк – и то с фантасмагорично въображение.

Героят на Боби (12 г.), Боби Emerald, диша под вода, програмира и спасява деца. А героинята на Йоанна (9 г.) се катери смело боса по стръмните скали и използва дългата си коса като въже.

Ели (14 г.) е фантастична героиня, която притежава скрити способности – телепатия и телекинеза, чрез които спасява хора. Крис (6 г.) е на приключение с шантавия дългуч Гуфи и цялата Мики Маус тайфа.

Генерал Алекс (13 г.) е изключителен стратег, ръководи войска от 2 милиарда войници и роботи. А летящото куче СуперОги на Оги (8 г.) има нечувани умения – лети високо над града!

Илюстрациите на героите на децата са дело на талантливите български илюстратори Глория Шуглева (GloryArt), Драгостин Киряков (Morph), Ива Груева, Маринела Галева, Цвета Петрова (Clementine), Мона Караиванова (Ghostpuff) и Борислава Караджова (Borislava Willnevermadeit).

Освен да ни сподели красивата допирна точка между всички деца – въображението, инициативата на ParaKids и Almost a Brand цели и набирането на средства за адаптираните спортни лагери на ParaKids за деца с увреждания през 2019.

ParaKids дават възможност на децата с увреждания и нарушения в развитието да спортуват пълноценно още от ранна детска възраст. Чрез специализирана екипировка, спортни лагери, много приятели и методика за адаптиран спорт, децата практикуват плуване, сърф, заедно с връстниците си в басейна, на пистата, стадиона или сред природата.

Almost a Brand обединява български творци и производители, за да създава качествени и креативни продукти с глас и идея. Задвижвана от три ентусиастки с разнообразен профил – Зорница Мешкова, Катерина Васева и Емилия Манева.

Даниела Садикова и Бояна Коцева от ParaKids споделят, че да си различен може да бъде приключение, затова не бива да изолираме децата с увреждания, а да ги подкрепяме като оценяваме какво могат и колко усилия са вложили, за да го постигнат.

Ако и вие като тях вярвате, че спортът вдъхва увереност, помага за развитието на децата с увреждания, възпитава, създава усмивки и сбъдва мечти, можете да подкрепите ParaKids тук:

Сдружение Спортен клуб ШАРК
Основание за дарение: Проект ПараКидс
IBAN: BG36FINV91501016892867

Или PAYPAL:
parakids.bg@gmail.com

ParaKids е сдружение в обществена полза, регистрирано през ноември 2014 г. и победител в третото издание на кампанията „Промяната“, която се осъществява в партньорство с фондация „Промяната“ (част от мрежата на Reach for Change).

Разгледайте всички илюстрации и научете повече на официалния сайт на инициативата:
http://superkids.almostabrand.com/.

 

Коментирай