Свободно време

Хубави коледни традиции от цял свят, които да си откраднем

Какво правят около Коледа другите народи

17.12.2019г. / 16 51ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Коледа е времето, в което не само декорираме дома си, но трескаво се подготвяме за изпълнението на традициите, с които сме свикнали и които са ни предадени от нашите родители, баби и дядовци. Всеки народ има своите традиции. Това прави света още по-цветен и забележителен. Хубаво е да спазваме българските обичаи, но хубаво би било и да погледнем и към интересните традиции на другите народи. Можем да почерпим чудесни идеи за това какъв нов обичай можем да възприемем от тях, за да направим Коледата още по-вълшебна.

Календари, пълни с бонбони и шоколад като в Германия

Тази традиция вече е превърната в международна от шоколадовата индустрия. Календари с бонбони се продават и у нас. Ако все още не сте зарадвали децата си с такъв предколеден подарък, направете го. Вълшебството на този германски обичай възбужда още повече трепета в очакване на Коледа, защото съдържа 24 квадратчета, декорирани с различни картинки и съдържащи шоколадче. Така детето ще отброява дните до Коледа, а очакването на празника ще бъде още по-трепетно.

Семейните традиции на Бъдни вечер

Зимно почистване като в Ямайка

Освен пролетното почистване, което е обичай в цял свят, ямайците се събират преди Коледа и цялото семейство усърдно почиства жилището основно. Чак след това започват да украсяват дома.

Изпращайте писма от Дядо Коледа като във Франция

Пер Ноел, както французите наричат Дядо Коледа е централна фигура в тази магична традиция. Френското правителство се отнася много сериозно към Коледа. Затова специални служители имат за задача да отговорят на всички писма, изпратени до белобрадия старец. Така магията на Коледа заживява във всяко детско сърце. Прекрасна традиция!

Коледни песни по улиците като в Гърция

Гърците имат традицията да пренасят вълшебството на коледните песни извън домовете си. Те се събират в групи по няколко човека, които обикалят от къща в къща и пеят коледни песни. У нас обичаят се нарича коледуване, който обаче за съжаление продължава да се провежда предимно в по-малки населени места и села в страната.

Яжте по една ябълка като в Китай

Една странна и необичайна традиция се провежда в Китай преди Коледа. Думата „ябълка“ звучи като „мир“ на мандарин. Затова много семейства в Китай изяждат по една ябълка преди празника или на самия празник като символ на добрата воля, мира по света, хармонията, за която се молят през следващата година.

Разбийте една пинята като в Мексико

Мексиканците със своя буен темперамент имат един шумен и много забавен обичай – пинята. Коледните празненства не минават без разбиването на поне една пинята. Традиционната форма на пинятата е звездовидната. Пълни се с бонбони и лакомства. След като се счупи с помощта на пръчки и бухалки, сладкишите изпадат от звездата. Обичаят е много забавен най-вече за малчуганите.

Целунете любимия човек под елхова клонка или имел като във Великобритания

Тази британска традиция датира отпреди много години. При нея се разменят прегръдки и целувки под клонка вечнозелен имел, символизиращ живота и късмета през новата година.

Коледно дърво от подаръци като в Италия

Италианците имат една много интересна традиция, която включва имитация на коледна елха, която всъщност не е дърво. Това е конусовидна структура, наподобяваща коледно дърво, направена от подаръци и украса на всички нива. Можете да си направите такова подаръчно дръвче, като надпишете всеки подарък. Така всеки ще знае на кое ниво е неговият подарък.

Коледните обичаи по света

Играйте музикална игра като в Белгия

Белгийците си разменят музикални подаръци вместо само да пеят коледни песни. Събират се в кръг, вземат опакованите подаръци в ръце и ги предават от ръка на ръка, докато стигне до човека, за когото е предназначен, пеейки коледни песни.

Свързани статии

Изпечете кекс или хляб с изненади като в Испания

Обикновено тази традиция се провежда на 6 януари – Денят на тримата крале, празник, свързан с испанската история. Хлябът или сладкишът се нарича роскон де рейес (Roscon de Reyes) и представлява голямо кръгло печиво с дупка, покрито със сушени и желирани плодове и сладкиши. В сърцевината му има скрита монета или фигурка на бебето Исус. Който открие скритата изненада ще има много късмет през новата година. Обичаят е същият като нашия на Бъдни вечер, в който слагаме пара в содената питка.

Почетете онези, които вече ги няма като в Португалия

За португалците животът продължава след смъртта. Традицията се нарича „consoda“. На Коледа всяко семейство оставя празен стол, прибори и чинии, в които сервира храна за онези, които са си отишли от този свят. На празничната трапеза семейството разказва хубави спомени, свързани с човека, когото вече го няма. По този начин те сякаш продължават да живеят и празнуват заедно.

Как да изберем най-хубавото коледно дърво?

Подаръци в коледни обувки като в Холандия

Холандците имат традиция, свързана със свети Никола или Санта Клаус (от Санта Николаус). На холандски той се нарича Синтерклаас (Sinterklaas) и носи подаръци само на добрите деца. Поставя ги в обувка или чорап и си тръгва. Лошите и непослушни през годината малчугани получават парче въглен за урок да бъдат по-добри през следващата година.

Според друго холандско предание, Синтерклаас, който през годината живее в Мадрид и през декември пътува, за да раздава подаръци, пъха в чували непослушните деца и ги взима със себе си в Мадрид, за да се научат да слушат. Трябва да признаем, че тази традиция е малко плашеща, особено за най-малките.

Коментирай