Свободно време

Да си интроверт в офиса е прекрасно! Вижте защо

Работите спокойно, без да ви закачат досадни колеги

18.12.2018г. / 07 41ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Интровертите определено считат работата в офис за предизвикателство, тъй като поради своята личност те не търсят контакт с колеги и ръководители, но се налага да прибягват до такъв, поне от време на време. И все пак, да си интроверт в офиса си има и някои предимства. Кои са основните:

Можете да работите независимо

Не страните от работата в екип, но се чувствате достатъчно подготвени и квалифицирани да свършите задълженията си и самостоятелно. Това е облекчение за вашия ръководител, тъй като не се налага да мисли как да ви менажира. Това същевременно се явява и сериозен комплимент за вашите възможности, тъй като говори, че сте изключително отговорни и способни професионалисти.

>> Здравословните ползи от това да си интроверт <<

Мълчанието е злато, говоренето – сребро

Да си добър слушател е голямо предимство на интровертите, тъй като поради своята природа те успяват по-лесно да отсеят наистина важните професионални теми от цялата плява, която чуват в офиса като клюки, слухове и интриги. Това ги превръща в наистина незаменими кадри, тъй като се съсредоточават върху ангажиментите си, без да се влияят от лични симпатии и емоции.

Говорите само, когато имате какво да кажете

В офиса един от често срещаните проблеми е празното говорене, което много от колегите ни обичат да практикуват. Шляене, бърборене по какви ли не теми, но не и професионални е често срещано явление в офиса. Вярно е, че понякога някои хора имат нужда да се освободят от напрежението и това приятно приказване с други колеги е вид отдушник за тях. Но за някои хора е навик, който бързо се превръща в дразнещ. При интровертите това няма как да стане. Те рядко говорят, а когато го правят, си заслужава да чуете думите им. Те са смислени, обмислени и на място, без излишни слова. Интровертът може да е истинско съкровище насред офис брътвежите.

>> Интровертите – интересни хора, за които знаем малко <<

Вие добавяте стабилност и сте силна натура в очите на колегите си

Вашето мълчаливо присъствие придава спокойствие и стабилност на офис атмосферата. Интровертите са необходими, тъй като поради своите особености на характера, те внасят баланс в офис пространството, населено от много екстроверти.

Вие имате по-различно от стандартното мислене

Много често интровертните натури са с богата душевност, дори носят скрита артистичност, която личи в работата им, тъй като те често мислят по-различно и по-креативно от останалите. Тяхната вродена вглъбеност може да ги отделя от останалите, но и също да им даде възможност да изпъкнат по-ярко пред другите, макар да искат да се скрият.

>> Интроверт и екстроверт – трудностите в такава връзка <<

Коментирай