Свободно време

Как силните и стабилни хора се справят с отхвърлянето

Примери, които да вземем от тях

07.01.2019г. / 10 06ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Отхвърлянето както в любовния, така и в социалния или професионалния живот могат да бъдат наистина болезнени. Никой не иска да бъде отхвърлян и отблъскван, но това за съжаление се случва често. Понякога човек се чувства толкова наранен, сякаш раните никога няма да заздравеят. 

За да се справим по-лесно трябва да знаем едно важно нещо – отхвърлянето е напълно нормално и се случва на абсолютно всички. Дори да ви се струва, че някои хора биват харесвани от всеки, това не е така. 

>>Какво отличава психически силните хора?<<

Хората със силен характер, които рядко губят стабилна почва под краката си обикновено се справят с отхвърлянето по-лесно от останалите. Какво можем да научим от тях? Как се справят те с това изпитание?

Те разбират истинската причина за отхвърлянето 

За да приемем отхвърлянето без да пострадаме психически и емоционално от него, трябва да умеем да анализираме ситуацията и собствения си характер. Силните и рационални хора умеят да се сблъскват стоически с отхвърлянето, защото не го приемат задължително като най-голямото бедствие на света, а се вглеждат в причините това да се случи. Понякога не са лицеприятни, понякога е трудно да осъзнаеш, че грешката може наистина да е в теб, но това помага за изграждането на силен и стабилен характер. 

Те приемат, че просто така е трябвало да се случи 

За добро или лошо, отхвърлянето е нещо, което така или иначе се случва. Невинаги е в силата и възможностите на човек да промени това. За да го преодолеете по-лесно, приемете случилото се, извлечете своите заключения и се учете от преживяното. Най-важното е да наричате нещата с истинските им имена, а не да се самозалъгвате. 

Трансформирайте неодобрението и отхвърлянето по позитивен начин 

Независимо дали сте отхвърлени от шефа си, колегите си или интимната си половинка, не изпадайте в самообвинения. За да съхраните психиката и емоционалността си е важно да не страдате, че някой не ви харесва или одобрява, че не сте достатъчно добри, красиви или можещи, а да погледнете ситуацията от друга гледна точка – че може би взаимно не сте добра комбинация и затова нещата стоят по този начин. Не бързайте да търсите вината само в себе си. Това крие риск от емоционално пропадане и ниско самочувствие. 

>>Защо плачещите хора са по-силни?<<

Те знаят, че не са единствените 

Избягвайте да си повтаряте, че все на вас се случва, че никой не ви харесва и не одобрява онова, което правите. Не се сравнявайте с околните, смятайки, че на тях им върви повече и че животът им е низ от успехи и щастливи моменти. Всеки бива отхвърлян в даден момент и това е напълно нормално. Ако преобърнете мислите си в тази посока ще ви е по-лесно да приемете обстоятелствата такива, каквито са. 

Те стават по-силни след такова изпитание 

За да успеете да извлечете поуките си след отхвърляне е важно да не се предавате психически. Ако съумеете да се изправите и да продължите напред, ще излезете още по-силни от негативната ситуация. 

Те се отнасят разумно към социалните мрежи

Всеки, който има акаунт в някоя от социалните медии знае, че отхвърлянето там може да се усети понякога дори много повече, отколкото в живия живот. Съобщения, на които не ви отговарят, въпреки че са видени, липса на харесвания, покани за приятелство или изобилие от негативни коментари са само част от нещата, които крещят, че неодобрението е навсякъде около вас. 

>>5-те най-силни страни на екстровертите<<

Силните и стабилни хора се отнасят с разум към всичко това. Те знаят, че харесванията и следенето в социалните мрежи може да е важно в професионален план, но също така знаят, че в личен аспект тези неща не трябва да влияят на върху психиката и емоциите. Профилът в Инстаграм или Фейсбук не ни прави личности. Няма значение колко последователи имаме или колко харесвания събира снимката, която сме публикували. Още по-малко значение има кой е реагирал със сърце на нея и кой просто с вдигнат палец. За да приемате по-лесно всички тези жестове от страна на последователите ви е важно да не отдавате толкова голямо значение на виртуалния живот за сметка на реалния. 

Коментирай