Свободно време

Какво да направите, ако искате повишение в работата?

Няколко стъпки, които да предприемете в преследване на кариерното развитие

14.02.2019г. / 12 12ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Началото на всяка година е моментът, в който правим своите равносметки и в който си казваме, че заслужаваме повече. За мечтателите, които не се задоволяват с монотонна работа, а желаят да израснат в йерархията, да изградят кариера и да натрупат ценен опит повишението на заплатата не е задоволително. Те искат да надграждат уменията си с всеки изминал ден, а усилията им да бъдат възнаградени с повишение на позицията и възлагане на повече отговорности.

Ако сте от този тип хора, които не се примиряват с факта, че просто имат работа, вижте какво трябва да направите, за да получите повишение по-скоро.

10 признака, че спешно ви трябва нова работа

Никога не е твърде рано да получите повишение

Много хора се притесняват да покажат желанието си за повишение, защото смятат, че е твърде рано. Ако сте убедени в уменията си и в това, че заслужавате повишение, покажете го. Никога не е прекалено рано.

Обмислете последните си постижения

Систематизирайте постигнатото от вас за определен срок от време. Поетите ангажименти и успехите, до които те са довели, са добра подплата към портфолиото ви. Те са основателен мотив за повишение, което да поискате от прекия си шеф.

Научете какви са критериите за повишение

Всяка фирма има своята йерархична структура, според която има възможност за растеж. Ако искате да израснете в кариерната стълбица или желаете да опитате да смените работната си позиция в същата фирма, разберете какви критерии трябва да покриете, за да имате самочувствието да поискате повишение.

Направете си тест

След като вече сте узнали критериите, според които във фирмата се постига повишение, направете си самостоятелен разбор и тест на уменията, които притежавате. Проверете дали покривате тези критерии. Бъдете напълно честни със себе си, за да бъдете и обективни.

Установете необходимите връзки и приятелства

В много случаи не е достатъчно да покривате всички критерии. Нужен ви е някой с подобаваща позиция във фирмата, който да ви предложи за повишение. Култивирайте този род връзки с колеги, защото никога не знаете кой може да ви помогне да постигнете целите си.

20 от най-често задаваните въпроси на интервю за работа

Обмислете разговор с шефа си

Прекият ви началник има най-добър поглед върху работата ви. Ако ситуацията ви го позволява, поговорете с него. Разкажете му за целите и мечтите си в кариерата. Направете го, ако смятате, че той може да ви помогне. Предприемането на такива трудни разговори е предизвикателство, но това възпитава у вас самочувствие и смелост, които ще са ви нужни.

Не се отказвайте

Дори да сте опитвали и преди безрезултатно, не се отказвайте от повишението, ако това е което наистина искате. Понякога отказите или липсата на предложение за повишение не зависят само от вашите усилия. Обмислете и план Б, според който да действате.

Коментирай