Свободно време

Какво никога не трябва да държите в портфейла си

Предпазни мерки, които ще ви спестят много главоболия

01.03.2019г. / 12 20ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Големият, красив и удобен портфейл е мястото, в което повечето от нас държат всичките си документи, карти, бележки наред с банкнотите и монетите, за които най-вече е предназначен. Наистина е удобно и е разбираемо, че го правим, но при евентуална кражба на портмонето ви всичко ценно заедно с парите отива в ръцете на крадците. Представете си колко главоболия ще ви донесе това неприятно събитие, а освен това може да последват и още неприятности в зависимост от съдържанието на откраднатия портфейл и информацията, която се крие в него.

Ето защо има някои неща, които е наистина по-добре да не носите в портфейла си. Кои са те?

Карта за здравна застраховка/ осигуровка

Хората, които разполагат с допълнително здравно осигуряване към частен здравноосигурителен фонд или застрахователна компания имат карти с лична информация и осигурителен номер, изписан върху картата. Избягвайте да държите този документ в портмонето си, не толкова защото възстановяването на картата е трудно, а защото в периода, в който тече процедурата по възстановяване може да ви се наложи да ползвате здравна помощ и това да ви забави. Не поемайте този риск.

7 неща, които богатите хора никога не казват

Рецепти за медикаменти

Ако лекарят ви е предписал рецепта за важно лекарство, което трябва да взимате, по-добре не дръжте рецептата в портфейла. Носете я в отделна папка или подразделение на чантата си, когато се налага да купите медикамента. Иначе бихте останали без лечение известно време, докато отидете отново на лекар, той да ви даде друга рецепта, още повече ако се касае за лечение, което не търпи отлагане, а внезапно станете жертва на кражба.

Карти за членство

Без значение за какво членство е картата, дори да е за верига хранителни магазини, карта, в която се трупат някакви точки за отстъпка или пари, които при следваща покупка могат да се осребрят, не правете тази услуга на крадеца.

Подаръчни ваучери

Да изгубиш ваучер за подарък или отстъпка е също толкова неприятно, колкото и да изгубиш парите си в кеш.

Повече от една кредитна или дебитна карта

Представете си колко неприятно и опасно би било, ако изгубите накуп всичките банкови карти, с които разполагате. Освен че крадецът може да разбие кодовете им и да ви ограби (или още по-лошо – да ги източи лесно, ако нямат пин код), ще ви е трудно да изчакате издаването на новите си карти. Спестете си тези главоболия и загуби на време и средства. Дръжте по една карта в портфейла – тази, която ползвате най-често. Другите съхранявайте в друг калъф.

Карта за достъп на работното място

Повечето карти от този тип имат магнитни ленти или чипове, с които се осигурява достъп до дадено място, учреждение, фирма, корпорация. Ако картата попадне в ръцете на престъпници не можете да сте сигурни по какъв начин ще я експлоатират. Не е изключен рискът да ви обвинят в немарливост и да заплатите глоба, ако картата бъде използвана злонамерено.

Пароли

Имате толкова много пароли и пин кодове, че не можете да ги помните наизуст. Все ги грешите при въвеждане, затова сте си ги написали на листче в портфейла. Голяма грешка. Престъпните умове могат да ви надхитрят и лесно да разберат закъде са предназначени тези пароли.

Как най-лесно да пестим пари?

Свързани статии

Резервни ключове

Без значение дали резервните ключове са от дома ви, колата ви или друго място, не ги дръжте в портфейла си. Ако в него има и лична карта с адреса ви, това усложнява много положението.

Прекалено много кеш

Избягвайте да теглите цялата си заплата и да я държите в портфейла. Загубата няма да е никак малка, ако претърпите кражба.

Паспорт/ лична карта

Документът за самоличност може да бъде използван за различни злоупотреби. Докато валидността му бъде прекратена от органите на реда, вас могат да ви сполетят редица беди, ако попадне в чужди ръце.

Свидетелство за раждане

С това свидетелство също могат да се извършат множество злоупотреби в различни учреждения. Никога не го дръжте в портмонето си, макар и за малко.

Коментирай
Свободно време