Свободно време

Отбор Da Vinci от София е големият победител в „Национална финансиада“

Жанет и Стоян Таблови спечелиха стипендия за образование в размер на 3 000 лв. от Банка ДСК

13.03.2019г. / 10 49ч.
Мария Дуковска
Отбор Da Vinci от София е големият победител в „Национална финансиада“

Отбор Da Vinci е големият победител в първото издание на „Национална финансиада“ – образователна инициатива на Банка ДСК за повишаване на финансовата грамотност на младите хора в България. 16-годишната Жанет Таблова и баща ѝ Стоян Таблов от София се пребориха с конкуренцията по време на двудневните полуфинали и финали на инициативата, и спечелиха стипендия за образование за учебната 2019/2020 година в размер на 3 000 лв. Голямата награда им беше връчена лично от г-жа Виолина Маринова, Председател на УС и Главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

На 3-то и 2-ро място се класираха съответно отборите Qpiter и Evergreen, и двата от гр. София. Големият победител, отборът на сем. Таблови, завоюва наградата с общ актив от 78 точки за най-много верни отговори и решени задачи, по време на последните три срещи. Бащата на Жанет споделя, че вкъщи възпитават у детето си отговорност към парите и умения за дългосрочно планиране. Добавя, че Жанет сама се мотивира да спестява средства, защото има цели и планове как да ги изразходва. 16-годишната Жанет учи в 91-ва Немска езикова гимназия „Проф. Константин Гълъбов“ в София. Любимите ѝ предмети в училище са биология и химия. Споделя, че стипендията за образование ще бъде използвана в бъдеще, за да подпомогне висшето ѝ образование в Германия, където смята да учи биотехнологии, биохимия и нанотехнологии.

За мен и за целия екип на Банка ДСК бе истинска радост да проследим големия интерес към „Национална финансиада“. Щастливи сме, че темата за финансовата грамотност вълнува младите хора и във все повече семейства е на дневен ред стимулирането на знания за финансите. В Банка ДСК инвестираме в развитието и знанието на хората и с „Национална финансиада“ целим да насърчим родителите и децата да черпят знания за парите и доброто финансово планиране.“, заяви г-жа Маринова.

Според мен моите връстници трябва да си поставят финансови цели, а не да харчат парите си на момента. По този начин, след време, ще могат да ги използват за нещо, което наистина искат и което е по-смислено от моментната покупка“, сподели 16-годишната ученичка Жанет Таблова от отбора-победител.

Полуфиналните и финалните кръгове на „Национална финансиада“ се проведоха на живо на 9-и и 10-и март в „Сердика център“ в София. В тях се включиха 12 отбора (родител и гимназист) от София, Стара Загора, Велико Търново и Русе, класирани сред 672 отбора общо от първия етап на надпреварата. В рамките на двудневното събитие семейните отбори се състезаваха един срещу друг в игри с въпроси от финансов и икономически характер. Най-интересните теми, дискутирани под формата на въпроси и задачи за разрешаване, бяха свързани със спестяванията, кредитирането, формирането на бюджет, управлението на доходите и разходите от домакинствата, източниците на финансиране.

С това състезание приключи първото издание на „Национална финансиада“ на Банка ДСК. Институцията се стреми да развива тази посока на предаване на знания на младите хора и планира да развива проекта по иновативен начин и през цялата 2019 година и в дългосрочен план.

Коментирай