Семейство

Забавни начини децата да учат чужд език

Веселата страна на езиковото обучение

20.06.2019г. / 12 34ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Никога не е твърде рано или твърде късно да се учи чужд език. Всяко едно ново знание е богатство, а за малките деца и подрастващите може да се превърне в тяхно особено голямо преимущество. Затова, ако си мислите, че вашето дете е все още малко за уроци по чужд език, заблуждавате се. Според много специалисти и експерти още от 10-месечна възраст на детето можете да започнете да го запознавате с непознатия език. А ако детето е по-голямо, е силно препоръчително да изучава поне един чуждестранен език. Но какво да правим през лятната ваканция, когато учениците с право искат да почиват и да се забавляват, като последното, което биха искали да правят е да учат. Никой не е казал, че езиковите уроци трябва непременно да са по учебник. Има много забавни и приятни, лежерни начини, с които детето да учи нови думи и фрази, да упражнява наученото досега. Ще ви дадем няколко идеи.

Говорете на този език

Ако вие или някой от семейството ви знае чужд език, най-лесната стъпка от ученето с детето е просто да му говорите на него. В началото ще ви е странно със сигурност, то няма да ви разбира, ще се смее или пък ядосва, но постепенно ще свикне да го чува и да разпознава основните думи и изрази. А освен това ще се получи много забавна комуникация – вие ще говорите на чужд език, то ще ви отговаря на майчиния, докато не се отпусне и започне да ви отговаря и то на новия език.

>> 3 стъпки за повишаване креативността на децата <<

Използвайте пъзели

Един забавен и много лежерен за децата начин да придобият знания по чужд език е да подреждат едни от най-често срещаните думи в пъзел, използвайки различни цветове и форми.

Песни

Музиката е чудесен и приятен начин да се научат много нови думи, да се подобри произношението, да се запаметят нови фрази. Възползвайте се от енергията на музиката и пускайте повече песни на чуждия език, който детето изучава. Пейте заедно, слушайте с удоволствие неговите любими изпълнители. По този начин освен че ще се забавлявате заедно, ще го стимулирате да научи нови думи и фрази на непознатия език.

>> Как да попречим на детето да прекара лятната ваканция пред екрана <<

Игри

Играйте на игри на чужд език, например бинго или с мемори карти. Така децата ще се забавляват и неусетно ще научават нови думи и ще ги запомнят по-лесно.

Гледайте детски филми на чужд език

В началото на детето може да му е леко скучно, защото не разбира всички думи и изрази, но постепенно ще свикне с чуждата реч и ще започне да откроява и да разпознава определени думи или фрази.

>> Забавни летни игри, които помагат за развитието на децата <<

Учете, разговаряйте за нови култури

За да вдъхновите детето да прояви интерес към новия, непознат език, разкажете му за съответната страна или област, в която се използва съответния език. Разкажете му за културата, традициите, историята и се опитайте да провокирате интереса на детето към езика.

Коментирай