Семейство

3 стъпки за повишаване креативността на децата

Осигурете необходимите ресурси за творческо изразяване

17.06.2019г. / 10 47ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

Знаете ли, че всички се раждаме креативни, но не на всички ни се дава възможността да развием много от заложбите, които имаме? Творчеството е ключов компонент и то не се ограничава само до художествено и музикално изразяване. То е от съществено значение и за науката, математиката и дори за социалната и емоционалната интелигентност.

Творческите хора са по-гъвкави и по-добри в решаване на проблеми, което ги прави по-способни да се адаптират към технологичния напредък и да се справят с промяната, както и да се възползват от новите възможности.

Всяко дете заслужава да получи възможност да покаже и развие своите идеи. Споделяме 3 стъпки за повишаване на детската креативност, които могат да се приложат у дома и в училище.

Осигурете необходимите ресурси за творческо изразяване

Ключовият ресурс тук е времето. Децата се нуждаят от много време за неструктурирана, насочена, творческа игра, която не е обременена от възрастни.

Пространството също е ресурс, от който се нуждаят малките. Освен ако нямате нищо против творческата бъркотия да бъде навсякъде, дайте им определено място, където могат да оставят безпорядък като големи творци. Това се отнася за минути за хоби у дома, но и в училище.

Часовете по труд и творчество винаги могат да бъдат по-забавни и именно от учителите зависи, дали ще извадят на повърхността креативните идеи. Помислете с останалите родители как може да се обособи специално място, което да вдъхновява децата, в което да творят на воля.

Следващия път, когато някой близък ви попита за подарък за децата, дайте предложение за нещо свързано с любимото им занимание, като боички, фотоапарат, конструктор и т. н.

>> Как да попречим на детето да прекара лятната ваканция пред екрана <<

Защо детето отказва да влезе в час?

Направете дома си/училището приветливо място с творческа атмосфера

Провокирайте децата да мислят, да дават идеи и ги оценявайте. Така например по време на вечеря, бихте могли да обмислите дейности за предстоящия уикенд, като насърчавате децата да измислят неща, които не са правили никога досега. Не посочвайте кои идеи не са възможни и не решавайте кои идеи са най-добри. Фокусът на творческите дейности трябва да бъде върху процеса – генериране на нови идеи.

Насърчете децата да правят грешки и да се провалят. Това правило отново важи както за родители, така и за учители. Нека не се страхуват от това да грешат, защото така биха ограничили творческата си мисъл. Споделяйте грешките, които са направили напоследък, дайте им насоки, попитайте тях самите какво мислят, че трябва да се направи, за да се коригират.

Празнувайте иновациите и творчеството.

Покрийте стените си с изкуство и други доказателства за творческо изразяване. Класната стая може да стане едно прекрасно цветно и вдъхновяващо място. Възползвайте се от новите технологии, те също стимулират идеите.

20 стъпки, с които детето да е успешно в училище

Насърчете децата да четат за удоволствие и да участват в изкуствата

Ограничете телевизора, таблетите, мобилните телефони. Осигурете си време и пространство за творческа дейност, като репетиране на пиеса, рисуване, четене на книга, други интересни занимания за деца. Дайте на децата възможност да изразят „различна мисъл“. Нека те не са съгласни с вас.

Свързани статии

Насърчавайте ги да намерят повече от един път към решение и повече от едно решение на проблема. Когато успешно решат проблем, помолете ги да го решат отново, но да намерят нов начин да го направят.

Не възнаграждавайте децата за изявяване на творчеството, защото стимулите пречат на творческия процес, намаляват качеството на отговорите им и гъвкавостта на мисълта им. Позволете на децата да развият майсторството на творческите дейности и направете времето в училище или у дома приятно и забавно.

Снимка: Istock

Коментирай