Свободно време

Забавни летни игри, които са полезни за развитието на децата

Няколко приятни и свежи идеи за лятото

01.06.2019г. / 11 21ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Съвсем скоро децата излизат в лятна ваканция, така чакана и жадувана. Много от родителите са в трескаво търсене на подходящи занимални и летни курсове, в които да запишат децата за почивните месеци. А за дните, които ще прекараме заедно с хлапетата и се чудите какви занимания да измислите, ви предлагаме няколко свежи идеи за летни игри, които освен да забавляват, спомагат за развитието на различни умения. Невинаги е необходимо децата да седят на стол и бюро, за да получат ценни знания, като различни игри и активности могат да бъдат много полезни за детския мозък. Дори една съвсем обикновена игра на криеница развива детското мислене, стараейки се да предугадят къде са се скрили другите деца. Ето няколко идеи:

Изиграйте представление.

Оставете децата да облекат дрехи по техен избор, сякаш са сценични костюми и ги предразположете да изиграят пиеса пред вас по техен сценарий. Окуражете ги да проявят креативност в създаването на пиесата, помогнете им, ако потърсят вашето съдействие, а след това поканете бабите и дядовците на неделен театър у дома. По-големите деца биха могли да напишат сценария, като така ще упражнят писмените си умения.

>> Любимите игри на децата между 1 и 2 години и защо са важни <<

Рисувайте по тротоара или асфалта с вода.

Но къде отиде водата? Разкажете на децата за процеса на изпаряване, различните състояния на водата. Това е забавен начин да поиграете, но и да научат нещо интересно.

Игра със сенки.

Защо сенките променят размера си и защо изобщо имаме сянка? Подобни въпроси неминуемо ще изникнат, докато се забавлявате да играете със сенките си. Разкажете на децата, задоволете любопитството им, нека научават полезни знания, докато играят.

>> Как да помогнем на детето да свикне да играе само <<

Анаграми.

През лятото често пътуваме с децата – дали за морското ни приключение или до вилата, а в колата децата скучаят. За да не се налага да им давате устройства, предложете им да играете на анаграми. Тези, които могат да четат, ще имат задачата да набелязват дума по пътя, било от знак или билборд. След което ще видите колко други думи с поне 3 букви от въпросната дума ще може всеки да измисли.

Създайте нови неща от боклука.

Децата обичат да чупят играчки, не защото са лоши, а защото им е интересно да разберат как са направени. Затова много често се налага да изхвърляме счупени играчки и предмети от вкъщи, които са били обект на изследователска мисия от страна на децата. Следващия път обаче вместо да изхвърлите вещите на боклука, предложете на децата да ги използват, за да създадат нов предмет, например робот, скулптура или по-различна играчка. Тази игра ще ги забавлява, ще запълни свободното време, а и ще развие много техни умения като сръчност и креативност.

>> "Детска игриада" 2019 ще се проведе на 9 юни <<

Направете си музикална импровизация.

Кой казва, че може да се свири само с музикални инструменти? Ако нямате такива, съберете лъжици, тигани и тенджери и направете един кръг. Нека всеки да избере на какво иска да свири и си направете музикално шоу. С подобни игри децата се забавляват неимоверно и развиват много функционални умения. Е, да, шумно ще е малко, но нека това не ви спира да се забавлявате с децата. За тях ще е незабравимо преживяване.

Коментирай