Свободно време

7 неща, които предизвикват ужасен махмурлук

Освен алкохола

22.07.2019г. / 12 03ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Били сте на бар с приятели предишната вечер. Събуждате се с ужасно главоболие. Умирате от жажда, главата ви боли и се питате как е възможно. Не сте пили много, за да изпитвате този ужасен махмурлук. Какви може да са причините да се чувствате така ужасно?

Някои предпоставки, за които не си даваме сметка, могат да влошат махмурлука без дори да сме прекалили с алкохола.

Свежи напитки при махмурлук>>>

Пушене

В приятна компания и с любимо питие в ръка цигарите вървят неусетно една след друга. Колкото повече цигари изпушите, толкова по-зле ще ви е на главата на следващия ден. Причината е, че тютюнопушенето предизвиква свиване на кръвоносните съдове, което намалява притока на кислород към мозъка. Така се появява ужасно главоболие на следващия ден.

Храните се здравословно

Колкото и невероятно да звучи, здравословното хранене с акцент върху плодовете или зеленчуците може да предизвиква ужасния ви махмурлук. Това се случва, ако не сте наблегнали в диетата си на полезните мазнини и протеини, които изискват повече време и ресурси за обработка, което дава ситост задълго и прави преработката на алкохола по-трудна за организма. Преди да пиете нещо, хапнете пълноценна храна, която да е богата едновременно на полезни мазнини, протеини и малко въглехидрати.

Захарни напитки

Коктейлите са сред най-големите причинители на махмурлук. Колкото повече захарни сокове, сиропи и подсладители има в коктейла, толкова по-зле се отразява това на мозъка, черния дроб и храносмилателната система. Крайният резултат е силно главоболие, гадене и отпадналост.

Махмурлук според напитката>>>

Забравяте да пиете вода

Необходими са по-големи количества вода, за да се справи организмът ви с консумацията на алкохол. Главоболието идва от дехидратацията, която алкохолните питиета причиняват. Кръвоносните съдове в мозъка се свиват и предизвикват силни, подобни на мигрена болки. Водата се бори с дехидратацията и улеснява обработката на алкохола.

Пропуснали сте тренировка

На пръв поглед няма връзка между махмурлука и липсата на тренировки, но това не е така. Когато тренирате редовно се предполага, че мускулната ви маса е значително по-развита от тази на човек, който води заседнал начин на живот. Тъй като тялото е съставено от 80-90% вода, това означава, че обемната развита мускулна маса има повече възможност да задържа вода в запас, предпазвайки тялото от дехидратация и подхранваща мускулите.

По този начин тялото ви се справя доста по-добре, когато пиете алкохол, защото има достатъчно вода в запас. Използвайте това като мотивация следващия път, когато ви домързи да правите упражнения.

Свързани статии

Предварително взимате хапче за главоболие

Писнало ви е да ви боли глава след вечер с приятели и алкохол, затова решавате да вземете хапче за глава преди да се е наложило. Това прави нещата още по-зле за черния ви дроб, който не може да се справи с двете предизвикателства едновременно плюс стотиците процеси, които има да върши. В черния дроб се случва разпада и обработката както на алкохола, така и на повечето медикаменти. Това влошава махмурлука, а и може значително да влоши здравословното състояние, ако това е редовна практика за вас.

5 начина да детоксикирате тялото след консумация на алкохол>>>

Цветът на алкохола

От това как е оцветено питието ви може да зависи абсорбацията му от тялото, респективно дали ще имате махмурлук или не. В алкохолните напитки се съдържат така наречените „конгенери“ – вещества, отделени при процесите на ферментация и дестилация, които са по същество отпадни вещества и примеси, даващи характерния цвят и мирис на питието. Колкото повече конгенери съдържа алкохолната напитка, толкова по-тъмна е тя. Това предизвиква значително по-силно главоболие на следващия ден.

Коментирай