Свободно време

Тревожни знаци, алармиращи за опасност от самоубийство

Лесни за пропускане от близките

18.09.2019г. / 07 43ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Смъртта поради самоубийство е тенденция, която обхваща все повече хора в световен мащаб, като възрастовата граница непрекъснато пада. Причините за появата на суицидни мисли са много и различни, като повечето от тях се дължат на емоционално пренапрежение, депресия, преживяване на трудности от различен характер, най-вече в личния живот. Най-често засегнати са хора от развитите страни.

Невинаги близките са в състояние да регистрират тревожните признаци на наближаващата опасност. Понякога просто не искат да признаят онова, което забелязват, надявайки се, че всичко ще се оправи от само себе си.

Любопитни факти за депресията

Сигналите обаче са налице и ако не се взимат навременни мерки, все повече хора ще губят живота си вследствие на психологически проблеми. Без помощта на специалисти, приятели и близки, човек, страдащ от депресия и мисли за самоубийство, трудно би могъл да се справи.

Кои са обезпокоителните сигнали, които могат да подскажат, че човек би могъл да пожелае да посегне сам на живота си?

Имитиране на други хора или знаменитости

Приблизително 10% от самоубийствата се случват по модел на известна личност. Жертвата се асоциира с личността на знаменитостта, избрала да се самоубие и копира неговия/ нейния начин за отнемане на живот или прави опита за самоубийство на определена знакова дата, на знаково място. Ако забележите, че ваш близък, колега или приятел говори често за известна личност, която се е самоубила, приемете го като червен флаг.

Драстични промени в поведението и личността

Значителните и силно забележими промени в поведението са един от факторите, подсказващи за борба с депресията. Това се отнася както за силно негативните настроения и агресивното поведение, така и за прекаления позитивизъм, имащ за цел да прикрие дълбоки рани.

Отдръпване от приятели и социални активности

Изборът да останат сами е един от най-явните белези, характерни за хората в депресия, които са податливи на самоубийство. Те се отдалечават от приятелите си, спират да проявяват интерес към хобита и занимания, които преди са им били любими, предпочитат да останат сами.

Знаете ли, че... семейството на самоубийците в Япония плаща такса неудобство?

Правене на планове

Плановете са хубаво нещо, когато включват и други хора. Ако обаче забележите, че ваш близък оправя и подготвя бизнес делата си, пише завещания, интересува се в чии ръце ще преминат банковите му сметки след смъртта му, нещо определено не е наред.

Загуба на интерес към външния вид

Един много характерен белег за страдащите от дълбока депресия е липсата на мотивация за поддържане на външния вид в добра форма. Те започват да изглеждат все по-зле, включително страда и личната им хигиена, което е показателно.

Всякакви активности са им скучни

Без значение дали се отнася до училище, работа, излизане с приятели, семейни събирания, загубата на интерес към тези активности е сигнал за нередност в емоционалния свят на ваш близък и е необходимо да обърнете внимание.

Злоупотреба с алкохол и наркотици

Внезапното посягане към различни субстанции и алкохол или увеличаването на тяхната употреба е сигурен показател за дълбока депресия, която крие риск от самоубийство. Когато човек е силно потиснат, той често намира утеха в бягствата от реалността, които алкохолът и наркотиците носят.

Кое подтиква децата към самоубийство и девиантно поведение?

Резки промени в настроението

Характерно за суицидните личности е рязкото преминаване от еуфория към силен избухлив смях, към плач и потъване в униние. Тези периоди може да са кратки или продължителни в зависимост от личностните особености.

Ако забележите някои от тези признаци у ваш близък, реагирайте и потърсете помощ от специалист. По-добре е да сгрешите в преценката си, отколкото бездействието ви да допринесе за необратимите последствия, които самоубийството носи.

Коментирай
Здраве и красота