Свободно време

20 неща, за които хората на 50 години съжаляват

Съсипването на връзки с хора, които сме обичали истински

22.12.2019г. / 10 21ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Навършването на 50 години за много хора е специален момент. Някои се радват, че са стигнали до тази възраст и могат да ѝ се насладят, докато за други изникват множество причини да съжаляват, че не са живели достатъчно интересно. Мащабно проучване на USA Today и няколко американски здравни организации, проведено сред 1000 души през 2014-а година, навършили 60 години и повече, показва любопитни данни относно нещата, за които възрастните съжаляват с напредъка на времето. Едва 17% от участниците са казали, че не съжаляват за нищо в живота си.

И макар 50 години да не е най-безгрижната възраст, животът продължава и би могъл да е още по-вълнуващ и цветен от преди, стига съжаленията от миналото да се претворят в мотивиращи цели за бъдещето.

Вижте някои от най-често споделяните неща, за които участниците в изследването са казали, че съжаляват в живота си до 50-годишна възраст, пише сайтът Bestlife.

1. Напускане на училище. Една от най-често посочваните причини за тъга по пропуснати възможности е свързана с ранното напускане на училище и недостатъчното образование.

2. Липсата на повече постижения. Макар това да е относително, много хора признават, че съжаляват за недостатъчно големите постижения в живота си. С напредването на възрастта голяма част от хората, които изпитват съжаление, се оказва, че е именно заради липсата на повече успехи и реализирани цели.

3. Отказването от мечтаната работа. Едно от най-честите съжаления е заради работата, която не ги е направила щастливи. Много хора признават, че не са се борили достатъчно, за да получат мечтаната работа и за нея страдат най-много. Според проучване на застрахователна компания, проведено през 2016-а година в САЩ сред 3000 участници, 38% от тях съжаляват за това, че не са поели повече рискове в кариерата си.

>> Важни хранителни елементи за жени след 30 <<

4. Прекалено много работа. Твърде много работа и ангажименти за сметка на личния живот и пропуснатите преживявания с близки хора е сред често споделяните съжаления.

5. Пропуснати ваканции. Изследване, проведено през 2014 г., показва интересни резултати, а именно, че средният американец взима само половината почивни дни, които му се полагат за годината. Затова не е изненада, че едно от най-често споделяните разкаяния е именно за ваканциите и почивките, които не са били изживени пълноценно.

6. Липсата на спонтанност. Много хора биха искали да върнат времето назад към онзи момент, в който са искали нещо спонтанно, импулсивно, но разумът е надделял. От дистанцията на времето обаче това пропуснато изживяване ни натъжава и ни кара да съжаляваме за изпуснатия момент.

>> Грешки в срещите, които да не допускате, ако сте на 40+ <<

7. Пропиляното време в нехаресване на външния ни вид. След време и след много минали години разлистваме албумите със снимки и се радваме на начина, по който сме изглеждали. И недоумяваме защо не сме се харесвали и защо сме губили толкова ценно време, за да се ядосваме на външния си вид.

8. Недостатъчното оценяване на тялото ни. Липсата на повече грижи за прекрасното ни тяло след време се оказва едно от най-често споделяните съжаления, които хората изпитват.

9. Нездравословното хранене. Оказва се, че много хора споделят едно и също съжаление, що се отнася до начина на хранене. Небалансираният режим на хранене в продължение на години може да навреди на здравето ни и именно това е причината мнозина да определят начина си на хранене за грешка и да съжаляват, че не са започнали по-рано да мислят за него.

>> Как да ускорите метаболизма си в средата на 30-те години <<

10. Прекарването на малко време с родителите. Липсата на общи преживявания с родителите ни се явява едно от най-големите разкаяния в живота ни. С напредването на времето и особено, ако ни се е случила тежка загуба, ние осъзнаваме колко малко време сме прекарвали с тях и страдаме за изгубените възможности.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
anonimen ( преди 2 години )
za nistoo na svetaa za nisto ne sajelyavame naprotivv
отговор Сигнализирай за неуместен коментар