Свободно време

Историята на три майки, които всеки ден творят „чудеса“

Интервю с Ива, Кристияна и Габриела от артпроекта Wood Wonders

05.11.2019г. / 13 03ч.
Мария Дуковска
Ива, Кристияна и Габриела, създателки на Wood Wonders. Снимка: личен архив

Ива, Кристияна и Габриела, създателки на Wood Wonders. Снимка: личен архив

Те са три приятелки: Ива, Кристияна и Габриела, с една обща мечта – да имат свой творчески проект, който да ги прави щастливи и да им носи чувството на удовлетворение, от което се нуждае всеки човек. Заедно тези прекрасни дами създават своя артпроект Wood Wonders, в който изработват различни красиви артикули от дърво като основен материал, но използват и други материали като стъкло, порцелан, хартия. Освен общото им занимание и дългогодишното приятелство, ги свързва още нещо – и трите са майки. А това се оказва ключов момент за създаването на проекта им, тъй като именно майчинството е „правилният момент“ да започнат да творят своите „чудеса“.

Днес в рубриката ни „Тя, звездата“ ви срещаме с тези три прекрасни дами, които ще ни разкажат за пътя от идеята и хобито до неговата професионална реализация.

Представете се с няколко думи, как се казвате, с какво се занимавате и как се появи идеята за Wood Wonders.

Зад творенията на Wood Wonders стоим три (казано с голяма гордост) приятелки от … цяла вечност и три (казано с много любов) майки! Ние сме Ива, Кристияна и Габриела. Родом от Димитровград. Работим в сферата на образованието и маркетинга. Идеята за това да имаме наш хендмейд проект фигурираше в съзнанието ни още преди години, но по една или друга причина, все не беше „правилният момент“ за реализация. Като че ли майчинството беше ключовият момент, в който и трите бяхме на една и съща вълна, с един и същи график, с една и съща емоционална зареденост и осъзнахме, че това е „правилният момент“ да творим красота!

Лесен ли е пътят от приятно хоби и занимание да се оформи бизнес проект?

Дори на етап хоби не бих казала, че е лесно, защото всяко едно нещо, което творим изисква време, концентрация, изработка, организация..., които трябва да бъдат съчетани с ежедневните ни дейности. Лесната част идва от разбирателството и координацията между нас трите, които са следствие на дългогодишното ни приятелство и еднакво светоусещане.

Компилация от украса и аранжировка на детски маси за рожден ден и погача.

Защо се спряхте на дървото като материал за артизделията ви?

Дървото е основният материал, с който работим и ще го обрисувам с няколко думи, които всъщност са и нашата цел, при реализирането на творенията ни – уют, топлина, красота, натуралност, непретенциозност. Разбира се, в процеса на работа се включват стъкло, порцелан и хартия, това вече е резултат от различните желания на нашите клиенти и моментите на вдъхновение.

Най-трудната част от работата с дърво?

Няма трудна, има интересна част. Дървото като материал е много податлив на обработка и има много възможности за неговото приложение. Тук по-скоро идва важният момент – докъде могат да стигнат творческите възможности и въображението на човек.

Какво ви дава това занимание, работата с ръце, изработката на тези красиви артикули?

Колкото и шаблонно да звучи, резултатът ни дава чувство на удовлетвореност, пълноценност и щастие, че можем да накараме някого да се усмихне. Процесът на изработка ни дава вътрешно спокойствие, получава се една вглъбеност в това, което правим, и по този начин се пренасяме в една друга реалност, където тревогите и ежедневието не фигурират.

Магнити и ключодържатели основно от дърво, които често са предназначени за комплимент на гости на дадено събитие, повод, празник. Голяма част от тях са с лично послание към получателя си.

Какви неща изработвате най-често?

Най-често изработваме артикули, предназначени за деца – игри, украси за рожден ден, погача или кръщене, ключодържатели, висулки за раници.

Какви изделия се търсят най-често, имате ли по-нестандартни запитвания от потребители?

Много зависи от сезона и календарните празници. Често изработваме индивидуални малки подаръчета, като комплимент за различни поводи (рожден ден, кръщене, юбилей, сватба …), към които добавяме картички и покани. Чашите за моминско парти са голям хит през сватбения сезон.

Много търсени са образователните ни детски игри – дървена азбука, пъзели, „Какво яде животното?“ и др. С голямо желание изработваме всички изделия по идея на клиента, които са немалка част от поръчките ни.

Вече подготвяте и коледни предложения за наближаващите празници. Разкажете ни за артикулите, които ще предлагате.

Да, коледното настроение вече ни е обхванало. Приготвили сме разнообразни коледни предложения, които са подходящи както за украса на дома и празничната трапеза, така и за подаръци на семейство, близки и приятели: коледни венци, рисувани дървени играчки за елха, рисувани свещи, коледни картички. Освен отделните артикули, ще предложим на нашите клиенти подаръчни сетове, с които ще имат готови решения за по-голям подарък.

Част от коледните ни предложения: рисувани висящи дървени шайби, рисувани свещи с дървена подложка за трапезата, коледни венци, рисувани коледни чаши.

Любимият ви момент от работата е?

Творческият хаос и създаването! Хората всекидневно се опитват да подредят всичко около себе си. Хубавото при нас е, че няма правила и понякога не всичко е „по конец“. Освен това чувството на удовлетвореност да създадеш нещо специално за конкретен човек е безценно.

И трите дами в проекта сте майки. Как успявате да съчетавате работата и родителството?

Изключително ключов момент е сънят на децата. (усмивки). През останалото време те активно се включват в инспекцията, контрола по качеството и издръжливостта на творенията.

 

Рисуваните ни чаши за моминско парти.

Какъв съвет бихте дали на други дами, които имат желание да вървят по вашите стъпки, но все още не събират кураж или пък не намират подкрепа от близките си?

Мили дами, няма нищо по-хубаво от това човек да прави това, което обича. Не е нужен кураж, за да бъдеш себе си, нужно е сърце, което да бъде отворено за другите. И не обръщайте внимание на тези, които не ви подкрепят или не одобряват стремежите ви. Достатъчна е подкрепата на един-двама, а с постоянство и упоритост няма да усетите кога са станали хиляди!

Вашето пожелание към читателките на Az-jenata.bg?

Намирайте красота и вдъхновение в ежедневното и никога не се отказвайте от мечтите си, защото те се сбъдват.

Коментирай