Свободно време

Близки, приятели и колеги се сбогуваха с Йосиф Шамли

Поклонението продължи над 2 часа в Народния театър

30.10.2019г. / 15 31ч.
Аз жената
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Стотици актьори, приятели и близки дойдоха на поклонението на Йосиф Шамли, който си отиде през нощта на 29 октомври. Той почина на 47 години.

Сред колегите на Йосиф Шамли, дошли да се простят с него, беше цялата трупа на Народния театър и много негови колеги от други театри, киното и телевизията – Христо Мутафчиев, Марин Янев, Мария Каварджикова, Захари Бахаров, Ева Тепавичарова, Тео Елмазов, Теди Москов, Мая Новоселска, Явор Бахаров, Владимир Карамазов, Юлиян Вергов, Владимир Пенев, Валери Йорданов, Стоян Пепеланов, Явор Гърдев, Нона Йотова, Параскева Джукелова, Мариан Бачев, Михаил Билалов, Георги Мамалев, Георги Тошев, Диана Добрева, Теодора Духовникова, Христо Петков, Виктор Божинов.

Актьори и зрители, ценители на таланта на Йосиф Шамли споделяха, че в събота и неделя той е имал представления на сцената на Народния театър, които, както винаги, изиграл блестящо, и нищо не намеквало за внезапния му край, пише „24 часа“.

„Йосиф Шамли беше от актьорите, които придаваха смисъл на нашата професия, на нашето призвание без да вдигат шум“, каза Милен Миланов, дългогодишен председател на фондация Аскеер, която два пъти е давала наградата на актьора.

Преди да почине той играеше в 11 постановки на Народния театър. Всички те за известно време падат от афиша, докато му се подготвят заместници, защото почти във всяка от тях ролите му са големи и сложни.

Йосиф Емилов Шамлиев е роден на 2 януари 1972 г. в София. През 1994 г. завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“ в първия клас на професор Здравко Митков. През 2003 г. специализира режисура в Нов български университет в класа на Леон Даниел.

Сред първите му роли на професионална сцена са Войцех във „Войцех“ от Георг Бюхнер в Драматичен театър „Стефан Киров“ в Сливен, Луцифер в „Каин“ от Джордж Байрон в Родопския драматичен театър в Смолян, Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо“ в Драматичен театър „Константин Величков“ в Пазарджик. От 2003 г. е в трупата на Народния театър „Иван Вазов“.

През 1995 г. получава Аскеер за ролята на Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо“ от Дейл Васерман/Кен Киси, постановка Симеон Димитров, Драматично-кукления театър в Пазарджик в категория „Поддържаща мъжка роля“. През 2008 г. е с Номинация за ролята на Порфирий Петрович в „Престъпление и наказание“ по мотиви от едноименния роман на Фьодор М. Достоевски, сценична версия и постановка Владлен Александров, Народен театър „Иван Вазов“ в категория „Водеща мъжка роля“. През 2016 г. получава Аскеер за ролята на Цера в „Ничия земя“. Адаптация по едноименния филм на Данис Танович. Постановка Стоян Радев, Народен театър „Иван Вазов“ в категория „Поддържаща мъжка роля“.

Зад гърба си Йосиф Шамли има и десетки филмови роли, сред които в хитовите български сериали „Откраднат живот“ и „Дяволското гърло“. Участва и в „Хитман“, „Дзифт“, „Източни пиеси“. Едни от последните му роли са в „Сцени, отпаднали от живота на една актриса“ и „Спасителят в прахта“.

Снимки от поклонението може да видите тук.

Коментирай