Свободно време

„Базар на професиите“ среща децата с мечтаната професия

Инициативата подпомага ранното кариерно ориентиране и насърчава съзнателния избор на професия

18.11.2019г. / 10 13ч.
Мария Дуковска
„Базар на професиите“ среща децата с мечтаната професия

За пета поредна година „Базар на професиите“ ще запознае деца и младежи със специалисти от най-различни области, които ще им представят по интересен и увлекателен начин своите професии. Инициативата, реализирана от Българската мрежа на Глобалния договор на ООН (БМГД), подпомага ранното кариерно ориентиране и насърчава съзнателния избор на професия. Тя ще събере деца на възраст 8-16 години на 22 и 23 ноември в София Тех Парк, а входът е свободен.

Професионалисти от над 20 компании и над 40 лектори вече подготвят своите интерактивни щандове и вълнуващи презентации, за да разкажат на младите участници как преминава един техен работен ден, какъв е пътят до мечтаната професия и защо трудът им е ценен за обществото. „Изборът на професия е важен и трябва да бъде направен информирано и отговорно. Базарът е чудесна възможност деца и родители да се срещнат с много специалисти от различни области. Колкото и контакти и възможности да има всеки от нас, непосилна задача за всеки родител е да осигури не само такова разнообразие, но и хора, които са се подготвили специално, за да представят професиите си по интересен и разбираем начин“, коментира Огнян Траянов, председател на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. „Чест прави на професионалистите и фирмите, които се включват и инвестират своето време за подготовка и участие, защото това е инвестиция, която ще се възвърне след много време и не директно към тях“, допълва той.

В програмата в петък, 22 ноември, ще вземат участие организирани училищни групи, които могат да се регистрират до запълване на местата тук. А в събота, 23 ноември, събитието ще е отворено за всички деца и младежи, които имат желание да разберат тайните на различните професии, както и за техните родители и близки. Освен ценен помощник в насочването в кариерния свят, Базарът е прекрасна възможност децата да прекарат един ден в смислени занимания с любимите си хора.

Посетителите на Базар на професиите 2019 ще имат уникалната възможност да чуят от самия Владимир Николов как се става волейболист от световно ниво, да научат как се става композитор от Мария Каракушева и да не забравят, че работата може да е кауза – от Ива Петрова от фондация Bcause.

От Жюстин Томс ще разберат какво е да си специалист по дигитален маркетинг, а защо е важно да има защитник на правата на децата ще разясни Мария Янкова от UNICEF. Посетителите на Базара ще се запознаят с още куп интересни професии – 3D артист, минералог, жестомимичен преводач, фотограф, астроном, социален предприемач и още много. Презентациите ще са интересни и забавни, ще има и игри, например „Пътешественик в бъдещето“, която ще пренесе участниците в 3D виртуален свят! Част от лекциите ще бъдат заснети и ще могат да бъдат ползвани като обучителни материали.

„Базар на професиите“ е част от програмата „Гордея се с труда на моите родители“ на Българската мрежа на Глобалния договор на ООН. Тя стартира преди 7 години и до момента над 5200 деца са опознали работното място на своите родители, научили са с какво мама и татко са полезни на обществото и са оценили труда им. Целта на финалната част от програмата – „Базар на професиите“ – е да помогне на децата и младите хора да разберат от първо лице какво прави даден професионалист в своята сфера, да осъзнаят, че трудът не е само средство за изкарване на пари, а потребност и ценност, която може да носи удовлетворение и радост. Мащабното събитие е и доказателство, че бизнесът има визионерска и общественополезна роля.

„Преди седем години, със старта на програмата, БМГД демонстрира силата на колективния проект. Успя да запали интереса на хиляди деца, компании, учители, родители и днес инициативата е разпозната от МОН, Европейската комисия, обществото.“, разказва Дарина Георгиева, изпълнителен директор на БМГД, и допълва: „Програмата има много привърженици и последователи. Решението на младите хора при избор на професия трябва да се базира на личностните им качества, на доброто себепознаване, информираност и за професиите и възможностите за реализация. Именно възможност за такива срещи дават „Гордея се с труда на моите родители“ и Базара на професиите. Очакваме и вие да се включите, за да покажем заедно, че бизнесът е сила за добро!“

Петото издание на „Базар на професиите“ се осъществява с медийното партньорство на Economy.bg, Investor.bg, Bulgaria ON AIR, Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, Teenproblem.net, Az-jenata.bg, b2b Media, Детски дневник, Жената днес, Mama Ninja, ПоПоТам, Майко мила, Mediabricks.bg, Danybon.com, Computerworld.bg, LoveTheatre.bg, Аз чета, Uspelite.bg, Sofia Plays.

Коментирай