Свободно време

Най-наситените с вируси места по летищата

Кои са най-мръсните точки на едно летище, освен тоалетната?

03.12.2019г. / 14 32ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вирусите са навсякъде, особено където се събират много хора, а повърхностите наоколо се докосват от хиляди пръсти на ден. Едно такова място е летището. В сезона на празниците, който наближава, много хора ще пътуват, за да празнуват с близките си вкъщи. За да се предпазите от вируси, грип и други инфекции по време на пътуването си, вижте кои са най-мръсните и заразени с вируси места по летищата, за да ги избягвате.

10 неща, които никога да не правите в самолет

Местата със струпване на много хора

По правило претъпканите с хора места винаги са потенциално средище на вируси и зарази. На летището такива пунктове са опашката за чекиране, проверката на багажа, опашката на митническия контрол. Препоръчително е на тези места да не пипате повърхностите наоколо. Ако се наложи да ги докоснете, не забравяйте да не пипате лицето си, докато не се измиете. По възможност носете хирургическа маска, която да сменяте на всеки 4 часа.

Кошниците за багаж

Когато минавате на скенер, обикновено поставяте багажа си в касетка или кошница. Имайте предвид, че тези съдове са изключително замърсени. Те никога не се почистват от обслужващия персонал и са наситени с бактерии и вируси. При контакт с такива съдове измивайте ръцете си при първа възможност.

5 типа невъзпитано поведение в самолет, което дразни околните

Ескалатори, травелатори, бутони на асансьори

Повърхностите и съоръженията за общо ползване по летищата са сред най-мръсните и опасни за здравето. Сред тях са асансьорите, техните бутони, ескалаторите, травелаторите (бързите пътеки). Тъй като се докосват от стотици хиляди хора на денонощие, това оборудване е силно замърсено и наситено с вируси.

Свързани статии

Багаж

Багажите на хората наоколо, включително и вашият, също са носители на вируси, бактерии и микроорганизми. Те се търкалят по земята, оставят се на замърсени места, товарните помещения в самолетите също са средище на замърсявания. След като докоснете куфара си, измивайте ръцете си и не пипайте лицето си.

Какво не трябва да носите по време на полет?

Пунктове за самотаксуване или чекиране

Устройствата, чрез които можете да се чекирате сами на летището, да измерите багажа си или да заплатите някаква такса, също са в списъка с най-мръсните на летището. Имайте го предвид, когато ги докосвате.

Коментирай
Свободно време