Свободно време

Десислава Атанасова: Социалната изолация в момента е най-социалният акт

Телевизионната водеща Десислава Атанасова е едно от лицата на Новините ON AIR

31.03.2020г. / 13 14ч.
Мария Дуковска
Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

Десислава Атанасова е едно от лицата на Новините ON AIR, което всеки ден информира зрителите на малкия екран за всичко най-важно от страната и света. Всъщност може да се каже, че професията сама я открива. Страстта на водещата на новините е да разказва човешките истории, които ни трогват и да търси важните отговори на въпросите, свързани с актуалните социални теми. Вече години наред Десислава Атанасова се занимава с журналистика, като преди да стане част от нюзрума на Bulgaria ON AIR е репортер в различни ресори за ТВ „Око“ в Благоевград. За водещата на Новините ON AIR най-важно е умението да представя фактите такива, каквито са.

В интервю за Webcafe.bg Десислава Атанасова разказва за отговорността на журналистите по време на криза.

За съжаление, виждаме, че има българи, които не се съобразяват с наложените мерки и препоръки за забавяне разпространението на болестта. На какво се дължи това според Вас?

Може би много малко хора взеха под внимание сериозността на разпространението на заразата. Подцениха ситуацията. Вярвам, че всеки един от нас е достатъчно разумен, за да не вреди на останалите с безотговорно поведение. Трудно е за възрастните хора да не излизат, повечето от тях имат нуждата, здравословно, да се движат, децата също са уязвимата група на карантинираните. Да държиш дете 24 часа, в продължение на няколко дни у дома, е непоносимо. Но е важно да разберем, че това е за доброто на всички ни. Социалната изолация е най-важният инструмент в борбата с разпространението на заразата.Свидетели сме вече дори на креативността на хората, които си останаха по домовете – намериха начин да общуват повече, дори от разстояние, обединиха се в много благотворителни каузи, включиха се в масови инициативи по рисуване, музика и танци. Ние от Bulgaria ON AIR също излязохме с призив към всички да бъдем #ОтговорниВкъщи, защото социалната изолация в момента е най-социалният акт.

Къде е мястото на добрите новини?

Във всяка емисия. Поне при нас в Новините ON AIR. Винаги се стремим да намираме място за добрите новини и да ги съобщаваме. В ситуация на извънредно положение са по-малко, но са между нас. Стремим се да показваме на нашата аудитория, че доброто е навсякъде, то зависи от нас и мястото му е в живота на всеки.

Вие самата как успявате да не се поддавате на безпокойството и слуховете?

Работя като журналист повече от 10 години, научила съм се да бъда професионалист. Признавам, че самата аз съм много емоционална като човек, в същото време съм и майка – да се тревожа е неизбежно. Когато съм пред камерата обаче, тревогите остават назад, защото тогава моята задача е да съобщя новините, независимо какви са те.

Коя за Вас беше най-трудната новина за съобщаване в последните седмици?

Че заразени с COVID-19 вече има и в България. Няколко дни по-късно, обявяването на извънредно положение беше новината, която чакахме цяла нощ. Беше тежка нощ. Тревожна.

Водещите Десислава Атанасова и Константин Динчев.

А коя искрено Ви накара да се усмихнете?

За 10-годишния Божидар, много добре помня това име (сигурна съм, че не е случайно), който дари спестяванията си за тротинетка на болницата в Добрич, където живее, за апаратура, необходима за случаите на заразени с COVID-19. „За да може да няма вируси и всички деца да си играем навън“, това бяха думите му.

От гледната точка на човек, който е отразявал кризи, какъв е Вашият личен съвет към всички зрители и читатели в тази необичайна ситуация?

Карантината е наложителна в тази ситуация. Но е изпитание, възможност да намираме нови неща, да преоткриваме себе си. Въздействието на заразата ще ни принуди да забавим и темпото. Да работим от вкъщи, да отделим повече време за хората, които обичаме. Да поспрем за малко поне. И не на последно място, това е отговорност, за нас, за близките ни. Без страх и паника да съумеем да съхраним ежедневието си. Да бъдем търпеливи, да бъдем #ОтговорниВкъщи!

Цялото интервю може да прочетете в Webcafe.bg.

Коментирай