Свободно време

Успешни истории – българи мислят за проблемите на европейското здравеопазване

Днес светът се бори с коронавируса SARS-CoV-2 и заболяването COVID-19 и огромна част от него ограничава социалните контакти

24.04.2020г. / 14 01ч.
Аз жената
Снимка: istock

Снимка: istock

Върлуващата пандемия постави въпроси за здравеопазването в Европа, което не за първи път се сблъсква със сериозни проблеми. Най-честите сред тях са растящ процент на застаряващо население, невъзможност за достъп до здравни услуги – дали заради цени, или локация, както и липса на единен европейски подход при създаване на медицински досиета. В множество страни от Европейския съюз все повече се говори здравният сектор лека-полека да стане дигитален.

Едва ли някой може да отрече, че към момента подходът за съхранение на здравни досиета е остарял. Това пък от воя страна води до дълги опашки пред лекарските кабинети, назначаване на медицински тестове и процедури по няколко пъти, както и за непосилни суми за здравни манипулации в чужбина.

Днес светът се бори с коронавируса SARS-CoV-2 и заболяването COVID-19 и огромна част от него ограничава социалните контакти, за да се забави разпространението с надеждата за откриване на лекарство или ваксина. В тази ситуация дигиталните медицински досиета могат да изиграят основна роля в спасяването на човешки животи, осигурявайки по-бърз достъп до медицинска информация на специалисти от цял свят.

Тепърва бизнесът и институциите в Европейския ще обсъждат как такава обща система за обмен на медицински данни се създаде, но в България вече съществува иновативен международен проект за здравеопазване – CURES Token. Той дава отговор на част от проблемите на съвременното здравеопазване и предлага конкретни решения.

Идеята на платформата, която е в напреднал етап на разработване, е да дава по-лесен достъп до персонализирано лечение на пациенти от страните на ЕС. Компанията дава пример в областта на редките заболявания – настощият среден срок за диагностицирането им от 5-6 години може да бъде съкратен на 1 година, най-вече заради молекулярна диагностика и консултации от разстояние с европейски медицински специалисти.

Екипът на CURES Token се състои от млади специалисти, обединени от общата идея за по-добър достъп до здравопазване за възможно най-голям брой хора. Зад проекта застават медицински, правни и финансови специалисти с дългогодишен опит.

Двама от основателите на проекта – Стефан Кръстев и Васил Альошин, стоят и зад създаването на успешното мобилно приложение Vision, предназначено за над 300 милиона души по света, страдащи от цветна слепота. Предимство тук са получили и българите с далтонизъм и към днешна дата над 80 хиляди потребители от училища и административни структури ползват приложението.

CURES Token е и единственият български екип, който е поканен за съвместна работа от американския иноваторски гигант General Electric с цел подобряване ефективността на някои от процесите на компанията, както и опциите за интеграция.

Финансовият директор на компанията – Давид Бонев, споделя, че разчитат на fundraising кампании (набиране на средства), от които до сега са получили над 350 000 долара. Той вярва, че подобни иницитиви ще водят напредъка в медицината в следващите десетилетия.

Екипът зад платформата планира достъпът до електронни здравни досиета да бъде безплатен за всички участници в българското здравеопазване, като акцентът е и ще бъде върху крайния пациент. Надеждите им са скоро да успеят да направят тестове с реална интеграция в местното здравеопазване, за да покажат, че иновацията има смисъл с идеята за по-добра персонализирана медицинска грижа.

Коментирай