Свободно време

Топ 5 на най-вкусните кухни в света: Франция

Продължаваме кулинарната поредица с акцент върху френската кухня

16.06.2020г. / 09 19ч.
Мария Дуковска
Фоа гра (Foie gras) е името на един от най-известните френски деликатеси - пастетът от гъши дроб. Снимка: istock

Фоа гра (Foie gras) е името на един от най-известните френски деликатеси - пастетът от гъши дроб. Снимка: istock

„Нищо нямаше да бъде по-досадно от яденето и пиенето, ако Господ не ги бе създал като удоволствие и необходимост.“ – Волтер

Тази мисъл на Волтер приляга прекрасно на френския народ и неговото усещане по отношение на храната. За французите приготвянето на храна и вкусването ѝ не е просто засищане на нужда, а доставяне на удоволствие, истинско пиршество за сетивата.

Неслучайно избрахме френската кухня да е една от темите, които ще разгледаме в кулинарната рубрика „5 вкусни кухни от цял свят“.

Френските кулинарни традиции се считат за едни от най-деликатните и изискани в цял свят. Репутацията им е напълно заслужена, тъй като за приготвяне на голяма част от ястията във френската кухня е необходима комбинация от качествени продукти, фини техники, наситени вкусове и много, много вдъхновение.

Храната във Франция не е просто микс от продукти, тя е и забавление, и традиция, въпрос на вкус, и съществена част от живота и културата на тази страна.

Какви са основните неща, които изграждат френската кухня и я превръщат в еталон за всички останали?

Тя се дели най-общо на три основни дяла: Гурме кухня; Традиционна кухня; Регионална кухня.

Регионални специфики: на север кулинарните традиции повеляват основно да се използват масло и сметана, докато на юг се предпочита зехтинът. На север ястията са по-плътни, гъсти, тежки, докато в Прованс менюто е по-скоро средиземноморско и по-леко. В южните райони на Франция голяма част от кухнята е повлияна и от традициите на околните страни. В регионите, по-близо до Испания, в рецептите се забелязва по-голямо използване на продукти като чушки, домати, наденица. В зоните около Италия пък се използват много зехтин, босилек, риган, розмарин, типични за традиционната италианска кухня на север.

Телешко задушено по френски

Може би ще се учудите, но един от важните елементи в кулинарните традиции на Франция са откритите пазари. Да, пазарите. Те са основна част от културата на французите. Пазарите за свежи продукти могат да бъдат открити из цялата страна – от най-малките селища до големите градове, та до сърцето на Франция – Париж. За французите е важно продуктите, които ще използват, да са възможно най-пресни и държат да са местно производство, поне основната част от менюто.

Пазар в Прованс, Франция.

Времето е важно за тях. Това, което е специално за французите, що се отнася до храната е не само нейното приготвяне, но и наслаждаването. Средно французите отделят по 2 часа само за обяда си. Именно обядът е основното ядене за французите и често се състои от 4 ястия. Това не важи само за обяда на възрастните, но и за учениците. В повечето училища във Франция обядът се състои от 3 ястия.

15 рецепти от френската кухня

Приятната компания е задължителна. Да се насладиш на храната за французите не е достатъчно. За тях е важно да я споделят в приятна компания, с която удоволствието от хубавия обяд или вечеря ще е наистина прекрасно усещане.

Богатството от вкусове. Наред с китайската и грузинската кухня, френската се слави като една от най-оригиналните, разнообразни и наситени в света.

Висшият пилотаж. Не е тайна за никого, че концепцията за висок клас кухня, изтънчена, базирана на множество фини техники и необичайни продукти, е представена за пръв път именно във Франция. Най-известният и уважаван кулинарен гид в света Мишлен също е с френски произход, което е доказателство за нейните наистина високи качества.

Ароматна френска супа с гъби и лук

Разнообразните сосове са един от акцентите, които неизменно присъстват в ястията. Британците дори имат шега за това: ако има 3 вида сосове и триста и шестдесет вида религия в Англия, то във Франция има три вида религия и триста и шестдесет рецепти за сосове.


Виното. С повече от 27 000 винарски изби из цяла Франция, виното винаги е било една от емблемите на тази страна.

В сравнение с много други европейски страни, във френската кухня не се използват много млечни продукти. Единственото изключение са сирената, с които Франция е известна.

Любимите френски специалитети

Брандад.Това е типично ястие от Прованс, много просто, но невероятно вкусно. Представлява пастет от сушена риба и зехтин.

Буябес. Едно от любимите ястия на живеещите в южните райони на Франция. Представлява супа, приготвена от различни видове риба и морска храна. Сервира се с препечен хляб с айоли (домашно приготвена майонеза).

Традиционно приготвено Рататуй.

Рататуй. Това чудно ястие идва от красива Ница. Приготвя се от задушени сезонни зеленчуци, като може да го поднесете на гостите си и като предястие, като гарнитура, а защо не и като основно ястие.

Интересни факти за френската кухня

  • Във Франция има отделен вид сирене за всеки ден от годината.
  • Средногодишно във Франция се консумират около 500 000 000 охлюва.
  • 10 милиарда багети се произвеждат всяка година във Франция. Традиционната френска багета съдържа само три съставки: брашно, мая и сол, а нейното тегло не бива да надвишава 250 грама.
  • За да се бори с проблема с храната, която се изхвърля, Франция бе една от първите страни, която забрани на супермаркетите да изхвърлят непродадени продукти, като вместо това да се подаряват за благотворителни цели.
  • Във Франция е разрешена консумацията на спиртни напитки с повече от 21 процента алкохол при навършени 18 години. Лицата, навършили 16 години обаче могат да пият други по-ниско алкохолни напитки като вино и бира.

Любопитни детайли от френския етикет на масата


  • Всички сядат заедно на масата и се хранят в компанията си, не пред телевизора.
  • Багетата или хлябът не се режат на филии, а се чупят.
  • Задължително е да знаете видовете чаши за различните вина – малкият овал е за бяло вино, а по-големите и кръгли чаши за червено вино.
  • Ако хапвате жабешки бутчета, правете го с пръсти, не с прибори. Но ако ядете плодове, задължително използвайте нож.
  • Ако използвате маруля, сгъвайте я, не я режете.
  • Гледайте хората в очите, когато вдигате наздравица.
  • Винаги дръжте ръцете над масата.
  • Довършете ястието си, но не искайте допълнително. Ако вашият домакин има какво да предложи, ще го направи.
  • Ако вие сте домакин на вечеря във френски стил, придържайте се към реда: често предлагайте или оставяйте хляб на масата, като най-добре е да сложите няколко различни вида в кошница на масата и всеки да си взима свободно. Не забравяйте и реда на виното – бялото винаги преди червеното, а сиренето преди десерта.
  • Когато сервирате плато със сирена, постарайте се да имате различни прибори за всеки от тях, за да не се смесват вкусовете.

Снимки: iStock

* * * * *

Темата „Топ 5 на най-вкусните кухни в света: „Франция“ е част от играта ниМоята вкусна и екзотична кухня“. Ако искате да участвате в нея и да спечелите ваучери за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg на стойност 45 лв. и 100 лв., ето как може да участвате.

Изпратете ни на имейл адрес info@az-jenata.bg ИЛИ напишете в коментар под статията „Участвайте в новата ни игра и спечелете ваучер за пазаруване“ отговор на въпроса „Кое е любимото ви ястие от световната кухня“ и посочете 3 продукта от онлайн магазина shop.gladen.bg като ни пратите линкове на тези продукти от сайта, които ще са ви необходими за приготвянето му.

От всички участници ще изтеглим чрез жребий двама, които ще получат награда ваучер за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg. на стойност 45 лв.

За любителите кулинари ще има още една възможност да покажат уменията си и да се борят за ваучер от 100 лв. от shop.gladen.bg. Изпратете ни на имейл адрес info@az-jenata.bg снимка и рецепта на любимото си ястие от световната кухня (без български рецепти) и ще участвате в томболата за ваучер за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg. на стойност 100 лв.

Всеки, който желае, може да участва и за двете томболи.

Срок на играта: 09.06 – 12.07.2020 г.

Повече подробности за играта четете ТУК.

 

Коментирай
Свободно време