Свободно време

Топ 5 на най-вкусните кухни в света: Италия

Любопитни детайли за една от най-вкусните и обичани кухни в света

02.07.2020г. / 12 07ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

„Животът е комбинация от магия и паста.“ – Федерико Фелини

Едва ли има човек, който да не е опитвал поне веднъж в живота си емблематичните за италианската кухня пица, спагети или лазаня. Тези ястия са не просто символ на Италия, а част от живота на милиони хора по света, които обичат вкусната храна и ѝ се наслаждават с всичките си сетива.

Днес с онлайн супермаркета Shop.gladen.bg потегляме на кулинарно пътешествие към красивата и романтична Италия, за да разберем повече детайли за това, което я прави толкова магнетична и обичана.

В следващите редове ще ви запознаем с някои не толкова известни факти за нейната кухня, които може би ще ви изненадат и вдъхновят.

Спагетите всъщност не са италианско ястие. Макар спагетите да са известни в цял свят като италианска храна, произходът им не е точно оттам. Любопитното е, че при повечето паста ястия няма завършек с месо, както е популярната представа за пастата. Само при специални ястия като „al Forno“ се слага най-отгоре месо.

Паста „al Forno“.

Традиционната италианска пица е с тънка коричка. В света съществуват множество варианти за приготвяне на пица, с различни продукти, разнообразни по вид теста, но традиционната италианска пица винаги е с тънка кора.

11 рецепти за домашна пица

Италианците закусват съвсем леко. В много страни закуската се счита за едно от най-важните хранения през деня, но не и за италианците. За тях е важно сутрешното кафе, което често пият под формата на капучино или кафе лате. Причината за това се крие в желанието им да запазят апетита си за обяд.

Има над 600 различни форми на пастата. В света се произвеждат повече от 600 вариации на пастата. Има множество разнообразни форми и размери на равиолите, пене, спагети, спирали и още много други.

11 вкусни рецепти за италианска паста

Viva la pasta! Голяма част от италианците хапват всеки ден паста. Тя може да е част от ястието, но почти винаги присъства под някаква форма в дневното меню.

Правила как се яде паста. Когато ядете дълга паста като спагетите, не бива да я режете. Италианците си позволяват да я режат само за малки деца, които се учат как да се хранят самостоятелно. Ако изпитвате затруднения да ядете спагети, просто поръчайте ястие с по-къса паста. Не слагайте кетчуп или майонеза, когато поръчвате паста в Италия. Те ще ви я поднесат с подходящ сос.

Средно на година се падат по около 23 килограма паста на човек от населението в Италия. 

Чесън – не, благодаря! Всеобщата представа за италианската кухня е, че в нея неизменно присъства чесън. Но това всъщност не е точно така. Известните чеснови хлебчета например не се намират лесно в Италия и не са част от традиционната им кухня, както мислят много хора. 

Свързани статии

Табу. За италианците се счита за проява на неуважение, ако вървите и се храните. Ако някой е прекарал много време, за да приготви вашето ястие, вие следва да седнете да се храните и да му се насладите изцяло. 

In vino veritas. Ако сте се чудили защо италианското вино е толкова прочуто, то една от причините се корени в сортовете грозде, отглеждащи се в Италия. А те са над 300!

В производството на вино в световен план Италия се нарежда на второ място, веднага след Франция и преди САЩ и Испания.

Пицата е създадена през 18 век в Неапол. В ежедневието си италианците не консумират сложно приготвени пици, а напротив, залагат на по-семплата Маргарита, но приготвена с качествени продукти.

Пицата с ананас не съществува в Италия. Пицата с ананасови парченца, известна като Хаваи, всъщност не съществува в Италия. Произходът ѝ не е от Хаваите също, а от Канада. 

Ах, това тирамису! Този великолепен десерт се появява сравнително скоро – през 1970 година, и произхожда от региона Венето със столица Венеция. 

Рецепти за тирамису

Всеки регион в Италия има свои предпочитани начини за приготвяне на пастата.

В Рим например любими са паста Карбонара и спагети Качо е пепе.

Снимки: iStock

* * * * *

Темата „Топ 5 на най-вкусните кухни в света: Италия“ е част от играта ни „Моята вкусна и екзотична кухня“. Ако искате да участвате в нея и да спечелите ваучери за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg на стойност 45 лв. и 100 лв., ето как може да участвате.

Изпратете ни на имейл адрес info@az-jenata.bg ИЛИ напишете в коментар под статията „Участвайте в новата ни игра и спечелете ваучер за пазаруване“ отговор на въпроса „Кое е любимото ви ястие от световната кухня“ и посочете 3 продукта от онлайн магазина shop.gladen.bg като ни пратите линкове на тези продукти от сайта, които ще са ви необходими за приготвянето му.

От всички участници ще изтеглим чрез жребий двама, които ще получат награда ваучер за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg. на стойност 45 лв.

За любителите кулинари ще има още една възможност да покажат уменията си и да се борят за ваучер от 100 лв. от shop.gladen.bg. Изпратете ни на имейл адрес info@az-jenata.bg снимка и рецепта на любимото си ястие от световната кухня (без български рецепти) и ще участвате в томболата за ваучер за онлайн пазаруване от shop.gladen.bg. на стойност 100 лв.

Всеки, който желае, може да участва и за двете томболи.

Срок на играта: 09.06 – 12.07.2020 г.

Повече подробности за играта четете ТУК.

Коментирай