Свободно време

Прогноза за времето през лятото от проф. Георги Рачев

Според климатолога до края на септември времето ще е прекрасно

30.06.2020г. / 12 47ч.
Аз жената
Прогноза за времето през лятото от проф. Георги Рачев

Тази година истинските летни температури малко закъсняха, затова пък световните метеорологични агенции прогнозират лятото у нас да става за море чак до 15-20 септември.

Климатологът проф. Георги Рачев каза в ефира на „България сутрин“, че се очертава юли месец да е най-топлият.

Тези, които ще са юли месец на море, са уцелили перфектното време. Средните температури ще са от 20 до 24 градуса, а максималните – между 35 и 36 градуса. Не се очакват големи горещини, а валежите ще са малко“, посочи климатологът.

Юли месец ще изпълни нормата си на валежи само за няколко дни.

Между 2 и 6 юли ще има превалявания и гръмотевични бури в Западна България. На отделни места – градушки“, прогнозира проф. Рачев пред Bulgaria ON AIR.

Температурата на морската вода ще достигне заветните 24-25 градуса.

Перфектно време за море. След 5 юли ще имаме тропични нощи – рано сутрин температурите няма да паднат под 20 градуса, а привечер ще е задушно. Идеално за отпускарски сезон, няма да има никакви катастрофални климатични явления“, коментира той.

Това лято метеорологичните условия в планината също ще са чудесни за отдих.

„Между 2 и 7 юли има вероятност за превалявания и прегърмявания в планините, но ще бъде топло и много слънчево“, отбеляза Рачев.

Относно наболелия въпрос – на море в Гърция или България, проф. Рачев смята, че човек се чувства най-добре там, където е посрещнат подобаващо.

Тези, които управляват плажовете и хотелите по морето, трябва да си зададат въпроса как да задържат българите по родното Черноморие. Има хотели на пясъка, има брегова линия под наем. Това го няма никъде. Трябва отново да завоюваме доверието на българския потребител. Не може да се прилагат дребни хитри номера с барбарони. На Министерството на туризма не му е работата да се занимава със сянката, има по-важни неща. И в Гърция има скъпи чадъри“, подчерта той.

Може да видите целия разговор във видеото.

Коментирай